Svijet

Orban: Evropski birači prevareni

Orban: Evropski birači prevareni
Foto: Tanjug/AP | Orban: Evropski birači prevareni

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas, povodom dogovora tri političke grupacije u Evropskom parlamentu o raspodjeli vodećih funkcija u EU, koji je nazvao "sramnim", da su evropski birači prevareni.

Orban je na društvenoj mreži Iks optužio Evropsku narodnu partiju (EPP) da je formirala "koaliciju laži sa ljevicom i liberalima".

"Ne podržavamo ovaj sramni dogovor!", poručio je Orban, u vrijeme kada se održava samit lidera EU u Briselu, na kojem se očekuje da će šefovi država i vlada EU donijeti odluku o tome ko će biti novi predsjednik Evropske komisije, ko će biti novi predsjednik Evropskog savjeta, a ko će biti novi visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, prenosi Tanjug.

Ranije ove nedjelje šestoro pregovarača iz tri političke grupacije u Evropskom parlamentu - EPP, socijaldemokrata i liberala postiglo je dogovor da nominuju aktuelnu predsednicu Komisije Ursulu fon der Lajen za drugi mandat, da bivši portugalski premijer Antonio Košta iz redova socijaldemokrata bude predsednik Evropskog saveta, dok bi premijerki Estonije Kaji Kalas iz redova liberala trebalo da pripadne mesto šefa evropske diplomatije. 

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, čija je politička grupacija Evropski konzervativci i reformisti postala treća po veličini u EP nakon evropskih izbora i svrgla liberale sa tog mjesta, osudila je ovakav dogovor političkih grupacija.

Meloni je rekla  da je "nadrealno" da se mišljenje evropskih birača ne uzima u obzir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije