Svijet

Orban: EU se mora promijeniti, došao sam da oglasim uzbunu

Orban: EU se mora promijeniti, došao sam da oglasim uzbunu
Foto: TANJUG | Orban: EU se mora promijeniti, došao sam da oglasim uzbunu

STRAZBUR - Viktor Orban, premijer Mađarske izjavio je danas da bez Srbije u Evropskoj uniji nema stabilizacije Balkana, odnosno da će to biti nestabilan region sve dok Srbija ne postane dio Unije.

U uvodnom dijelu govora, Orban je rekao kako je došao u Evropsi parlament kako bi oglasio uzbunu i da se Evropska unija mora promijeniti.

"Ni ranije nije bilo lako, ali danas nam je posao mnogo teži. Situacija u Uniji danas je ozbiljnija nego 2011. godine. U Ukrajini je rat, a imamo i sukobe u Africi na Bliskom istoku. Migrantska kriza je poprimila dimenezije koje nisu viđene od 2015. godine, a prijeti nam i raspad šengenskog prostora. U međuvremenu, Evropa gubi svoju globalnu konkurentnost", rekao je Orban.

On je na predstavljanju programa aktivnosti Mađarskog predsjedavanja EU u Strazburu rekao da se slaže da proširenje EU mora da se temeljiti na zaslugama i da je uvjeren da zapadni Balkan i ubrzavanje integracija zapadnog Balkana predstavljaju ključ sigurnosti EU.

"Nekoliko zemalja kandidatkinja je ispunilo uslove ali ne postoji konsenzus među članicama EU. Dali smo obećanje zemljama Zapadnog Balkana i dali im evropsku perspektivu. Vrijeme je da to ispunimo. Ono što mi možemo da učinimo je da smo sazvali samit o Zapadnom Balkanu, gde želimo da postignemo napredak", rekao je Orban.

ON je rekao da Evropa ima problemsa konkurentošću i da je ekonomski rast unije u posljednje dvije decenije u zaostajnju za rastom SAD i Kine te da je i rast produktivnosti bio sporiji od rasta njegovih konkurenata, kao i da je njegov udio u globalnoj trgovini opao.

"Preduzeća plaćaju dva do tri puta više za struju nego u SAD, a cene gasa su četiri do pet puta veće", dodao je on naglašavajući da zelena tranzicija ne nudi rješenja za energetsku krizu.

Orban je rekao i da je dao podršku Donaldu Trampu za predsjednika SAD te da će otvoriti "nekoliko boca šampanjca" ako se vrati u Bijelu kuću.

Orban je to rekao uoči gostovanja lidera EU u Budimpešti i na taj način naglasio da se njegov stav razlikuje od stavova evropskih lidera, navodi danas Gardijan i napominje da bi mađarski premijer trebalo da ugosti lidere EU na samitu u Budimpešti nekoliko dana nakon američkih predsedničkih izbora, koji će se održati 5. novembra.

"Otvorićemo nekoliko flaša šampanjca ako se Tramp vrati", rekao je Orban u utorak, opisujući novembarski samit EU kao trenutak da se blok okupi "kako bi pokušao da pronađe zajednički jezik".

Orban je rekao i da Tramp, ako bude izabran za predsednika, neće čekati do inauguracije, već će odmah delovati kako bi "uspostavio mir" između Ukrajine i Rusije, "tako da evropski lideri ne bi imali vremena za gubljenje".

"Moramo prvo reagovati intelektualno, filozofski, a zatim strateški", ukazao je Orban, a prenosi Tanjug. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije