Svijet

Orban: Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina

Orban: Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina
Foto: Tanjug/AP | Orban: Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina

Mađarski premijer kazao je kako je Evropska unija nesvjesna onoga što se događa i upozorio na novi, azijski orijentisani "svjetski poredak". Iskoristio je priliku da ponovo podrži kandidaturu Donalda Trampa za američkog predsjednika, piše Associated Press.

"Evropa je odustala od obrane vlastitih interesa. Sve što Evropa danas radi je bezuslovno praćenje prodemokratske spoljne politike SAD-a, čak i po cijenu samouništenja", rekao je Orban u Baile Tusnadu, većinskom mađarskom gradu u centralnoj Rumuniji.

"Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina. Ono sa čime se suočavamo zapravo je promjena svjetskog poretka", dodao je, navodeći Kinu, Indiju, Pakistan i Indoneziju kao "dominantne centre" svijeta, prenosi Index.hr.

"Ukrajina će se vratiti u položaj tampon-države"

Takođe je optužio Amerikance da stoje iza eksplozija koje su 2022. oštetile gasovode Sjeverni tok izgrađene za prenos plina iz Rusije u Njemačku, nazvavši to "terorističkim činom izvedenim u očitoj režiji Amerikanaca".

Kad je riječ o Ukrajini, Orban je bacio sumnju na mogućnost da ratom razorena zemlja postane članica NATO-a ili EU.

"Mi Evropljani nemamo novca za to. Ukrajina će se vratiti u položaj tampon-države", rekao je, dodajući da će međunarodna bezbjednosna garancija "biti ugrađena u sporazum između SAD-a i Rusije".

Poručio je da Trampova kandidatura za reizbor ima za cilj "povlačenje američkog naroda iz postnacionalističke liberalne države u nacionalnu državu" i ponovio niz tvrdnji da je Tramp nepravedno kažnjen kako bi se spriječio njegov povratak u Bijelu kuću.

"Zato ga žele strpati u zatvor. Zato mu žele oduzeti imovinu. A ako to ne uspije, žele ubiti", rekao je Orban, govoreći o pokušaju atentata na Trampa na skupu u Pesilvaniji ovog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije