Svijet

"Omiljeno ostrvo bogatih i slavnih sada je u rukama mafije"

"Omiljeno ostrvo bogatih i slavnih sada je u rukama mafije"
Foto: Screenshot/X | "Omiljeno ostrvo bogatih i slavnih sada je u rukama mafije"

Brutalno ubistvo geodete u atinskoj četvrti Psihiko otkrilo je mafijaške borbe za zemljište na ostrvu Mikonos.

Panajotis Statis (54) parkirao je automobil ispred svog ureda u 8:30 ujutro kad se pored njega zaustavio muškarac na mopedu, prenosi Daily Mail.

Držeći pištolj u ruci, napadač je počeo pucati u njegovo vozilo, zatim mirno zastao da ponovo napuni pištolj i ispalio još nekoliko metaka. Statis je preminuo na mjestu, naslonjen na volan natopljen krvlju. Ubica je odložio pištolj i otišao.

Egzekuciju je snimila obližnja nadzorna kamera. Ispostavilo se da ubistvo nije bilo povezano s mafijom koja se bori za kontrolu nad atinskim ulicama, već zbog komadića zemlje na Mikonosu, poznatom kao omiljena destinacija holivudskih zvijezda i bogatih, uz tirkiznu obalu, luksuzne vile i ekskluzivne klubove.

Mještani tvrde da velikim dijelom ostrva upravlja grčka mafija, koja pokušava uspostaviti kontrolu nad birokratama, inženjerima i geodetama koji su uključeni u najekskluzivnije građevinske projekte. Takođe navode da im je cilj manipulisanje zakonima kako bi profitirali na unosnoj turističkoj industriji ostrva.

Ove godine je u periodu od marta do oktobra Mikonos posjetilo 2,3 miliona turista. Ostrvo ima samo 10 hiljada stanovnika, ali nudi 76 hotela s pet zvjezdica i stotine luksuznih vila za iznajmljivanje. Policija je zbog Statisa uhapsila 44-godišnjeg muškarca povezanog s grčkom mafijom.

Navode da je ubistvo bilo pomno isplanirano uz probe prije kobnog dana. Ubica je 24 sata ranije snimljen ispred njegovog ureda, kao i 90 minuta prije nego što je Statis ubijen. Vjeruje se da se radilo o naručenom ubistvu za koje je plaćeno 100 hiljada evra.

Lokalni biznismen je pregovarao sa Statisom oko parcele od tri hektara. Geodeta ju je s poslovnim partnerom kupio pored mjesta predviđenog za gradnju hotela Four Seasons i planirao ju kasnije prodati biznismenu uz veliku zaradu, prenosi Jutarnji.

VIDEO MOŽE DA BUDE UZNEMIRAVAJUĆE PRIRODE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije