Svijet

Održana sjednica Savjeta bezbjednosti povodom humanitarne krize u Gazi

Održana sjednica Savjeta bezbjednosti povodom humanitarne krize u Gazi
Foto: Tanjug/AP | Održana sjednica Savjeta bezbjednosti povodom humanitarne krize u Gazi

NJUJORK - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastao se povodom humanitarne krize godinu dana nakon napada palestinske militanatne grupe Hamas na južni Izrael zbog čega je počeo rat u Gazi.

Izraelski ambasador Deni Danon rekao je na sjednici Saveta da je prošlo godinu dana od "masakra" 7. oktobra, najmračnijeg dana u istoriji njegove zemlje.

"Tokom prošle godine, Izrael je pretrpio nezamisliv bol. Porodice i dalje tuguju, ne samo za onima koje su izgubili, već i za onima koji su ostali u rukama Hamasa", rekao je on, saopšteno je iz Savjeta.

On je naglasio da "budućnost Gaze mora da bude budućnost bez Hamasa".

Palestinski izaslanik u Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur rekao je da "napadi bez presedana" Izraela na UN, generalnog sekretara Antonija Gutereša i Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) moraju da se shvate u kontekstu njegovih napada na palestinski narod.

"Ako je cilj Izraela da učini Gazu nesposobnom za život, onda mora da napadne okosnicu humanitarnog odgovora u Gazi - UNRWA", rekao je on.

Prava meta napada su palestinske izbjeglice kojima UNRWA služi, rekao je on.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Linda Tomas-Grinfild rekla je da uprkos velikim diplomatskim naporima da se okonča rat, sukob u Gazi nastavlja da nanosi ogromnu patnju palestinskim civilima u enklavi i da destabilizuje region.

"Desetine hiljada je ubijeno u sukobima koji ne mogu da prestanu", rekla je ona.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da terorističke metode ne mogu da se opravdaju i da je nasilje nad Izraelcima i Palestincima neprihvatljivo.

"Gaza je postala najveći svetski zatvor na otvorenom koji se neprekidno bombarduje, a pomoć blokira", rekao je on.

Kineski ambasador pri UN Fu Cong rekao je da su sukob u Gazi i situacija na Bliskom istoku u prvom planu rada Saveta, ali da se situacija nije poboljšala, već se svakodnevno pogoršava, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije