Svijet

Novi premijer Francuske najavio borbu za smanjenje javnog deficita

Novi premijer Francuske najavio borbu za smanjenje javnog deficita
Foto: Pixabay | Novi premijer Francuske najavio borbu za smanjenje javnog deficita

Predstavljajući glavne političke smjernice nove francuske vlade novoizabrani francuski premijer Mišel Barnije upozorio je da je Francuska "šampion javne potrošnje" i kao svoju prvu obavezu najavio je "smanjenje deficita na 5 odsto 2025. godine".

Barnije je rekao da želi da vrati Francusku na pravi put i da postigne da se javni deficit do 2029. godine dovede do minimalnih 3 odsto, prenosi pariski dnevnik Figaro.

"Da li je normalno da su troškovi školovanja francuskog studenta veći od troškova studenata u susjednim zemljama, dok su naši nastavnici često manje plaćeni? Da li je prihvatljivo da državne službe iznajmljuju prostorije u srcu Pariza po visokim cijenama", upitao je između ostalog francuski premijer ocijenivši da je neprihvatljivo da Francuska troši više na isplate kamata nego na sopstvenu odbranu i naučna istraživanja.

Barnije je najavio oštru borbu protiv neefikasnosti u državnoj administraciji i razotkrivanje prevara i zloupotreba sistema.

Govoreći o ekološkoj tranziciji novi premijer Francuske je rekao da ona mora biti "jedna od pokretačkih snaga francuske industrijske politike" i najavio različite nove projekte, kao što su "dekarfbonizacija fabrika, podsticanje inovacija i jačanje sektora reciklaže".

"Vjerujem u ekološka rešenja", rekao je Barnije i izrazio želju da promoviše "razvoj nuklearne energije i novih reaktora, ali i razvoj obnovljivih izvora energije", istakavši da planira 100 dosto obnovljivu električnu energiju do 2030. godine.

Premijer je pozvao sindikate i poslodavce da pregovaraju o nacionanom sistemu naknade za nezaposlene kao i o zapošljavanju starijih radno sposobnih osoba.

Barnije je ukazao da nova vlada "neće napraviti čudo jer je staza na kojoj se našla beoma strma", ali je izrazio odlučnost da se prepreke savladavaju "jedna po jedna".

Kao jedan od prioritetnih projekata nove vlade novi premijer je naveo "poboljšanja životnog standarda Francuza".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije