Svijet

Noć osvete: Izraelski napad na Iran trajao pet sati, oglasila se Amerika

Noć osvete: Izraelski napad na Iran trajao pet sati, oglasila se Amerika
Foto: Tanjug/AP | Noć osvete: Izraelski napad na Iran trajao pet sati, oglasila se Amerika

Izraelska vojska napala je Iran protekle noći, a tokom napada, koji su trajali pet sati, gađano je 20 ciljeva u toj zemlji, javio je Rojters.

Serija eksplozija začula se u okolini Teherana ubrzo nakon što je izraelska vojska objavila da su u toku napadi na vojne ciljeve u Iranu kao znak odmazde za iranski napad na Izrael koji je izveden 1. oktobra.

O eksplozijama je javila i iranska agencija Tasnim, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Prije početka napada, o akciji izraelske vojske obaveštena je i Bijela kuća.

Vlasti u Teheranu najavljuju odgovor na izraelski napad, prenosi Tanjug.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je za Rojters da je Izrael napao vojne lokacije u Iranu kao srazmerni odgovor na ranije napade Teherana, sa malim rizikom da ta akcija za posljedicu ima civilne žrtve.

"Ovo bi trebalo da bude kraj direktne razmene vatre između dvije zemlje", rekao je američki zvaničnik, navodeći da su SAD imale više direktnih i indirektnih kanala komunikacije sa Iranom tokom kojih su jasno iznijele svoj stav.

Iran je saopštio jutros da se njegov sistem protivvazdušne odbrane uspješno suprotstavio izraelskim napadima, ali da je bilo "ograničene štete" na pojedinim lokacijama.

Iranska protivvazdušna odbrana saopštila je da je Izrael napao vojne ciljeve u provincijama Teheran, Kuzestan i Ilam.

Izraelski javni servis objavio je jutros da je operacija protiv Irana završena nakon tri talasa udara.

Napad odmazde završen, ciljevi uspešno postignuti

Ciljevi napada koji su protekle noći izvedeni na Iran, u okviru vojne operacije pod šifrovanim nazivom "Dani pokajanja", uspješno su postignuti, saopštila je izraelska vojska.

"Napad odmazde je završen i njegovi ciljevi su postignuti", rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari na konferenciji za novinare.

"Sada Izrael ima veću slobodu djelovanja u Iranu. Iran je dva puta udario na Izrael... i platio je cijenu za to", naglasio je Hagari.

On je dodao da je Izrael fokusiran na ciljeve rata u Gazi i Libanu, a da je Iran taj koji nastavlja da "teži ka širokoj regionalnoj eskalaciji".

Hagari je saopštio da su mete koje su pogođene u Iranu protekle noći odabrane iz "široke grupe ciljeva".

"Znaćemo kako da izaberemo dodatne mete i da ih pogodimo ukoliko je potrebno. Ovo je jasna poruka - ko god da prijeti Izraelu, skupo će to platiti", naglasio je izraelski zvaničnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije