Svijet

Njemačka upozorava na sajber napade iz Rusije

Njemačka upozorava na sajber napade iz Rusije
Foto: Njemačka obavještajna agencija | Njemačka upozorava na sajber napade iz Rusije

BERLIN – Njemačka obavještajna agencija upozorila je na sajber grupu koja navodno pripada ruskoj vojno-obavještajnoj jedinici (GRU) poznatu kao "29155", uz tvrdnju da je izvršila sajber napade na zemlje NATO i EU.

Njemačka Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka navela je na platformi X da izdaje upozorenje protiv pomenute grupe, zajedno sa FBI, američkom agencijom za sajber bezbjednost CISA, nacionalnom bezbjednosnom agencijom NSA i međunarodnim partnerima, prenosi Reuters.

Upozorenje dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti u Evropi zbog aktivnosti ruskih hakera i špijuna.

Ranije ove godine, Berlin je optužio Rusiju za niz sajber napada na njemačke vladajuće socijaldemokrate, kao i kompanije u sektoru logistike, odbrane, vazduhoplovstva i IT.

U svom upozorenju, agencija je navela da grupa, poznata i kao Cadet Blizzard ili Ember Bear, sprovodi aktivnosti u svrhu špijunaže i sabotaže koje često uključuju narušavanje veb sajtova i objavljivanje ukradenih podataka.

Jedinica GRU postala je poznata 2018. godine kada se posumnjalo da je ona umiješana u trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji, navodi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije