Svijet

Nijemcima sve manje "napeta" zelena tranzicija

Nijemcima sve manje "napeta" zelena tranzicija
Foto: Pixnio | Nijemcima sve manje "napeta" zelena tranzicija

​BERLIN - Otprilike trećina privatnih domaćinstava u Njemačkoj već sad se oslanja na dizalice toplote i solarne sisteme, a taj trend samo raste. Glavni motiv samo je jedan, a to je finansijska priuštivost.

Gotovo trećina (31 odsto) domaćinstava već koristi barem jednu od relevantnih tehnologija za energetsku tranziciju, što čini 12.9 miliona kuća, prenosi "Tagesschau".

Naročito su rašireni fotonaponski sistemi, tj. solarni paneli, koji se nalaze u 15 odsto domaćinstava, a njih šest odsto u sljedećih dvanaest mjeseci spremno je kupiti barem jedan od tehnoloških uređaja koji promovišu energetsku tranziciju, pokazuje istraživanje državne KfW banke.

Prema brojkama Savezne agencije za okolinu, njemački sektor zgradarstva prošle godine neznatno je premašio ciljanu vrijednost emisija sa 102 miliona tona CO2.

Međutim građane je razočarao kontroverzni zakon o grijanju jer nalaže da se u novim zgradama najmanje 65 odsto potrebne energije mora dobijati iz obnovljivih izvora energije.

Sada otprilike 82 odsto ispitanih građana smatra da je energetska tranzicija važna ili vrlo važna, a lani ju je podržavalo 88 odsto ispitanika. U posljednjih godinu dana posebno je jako porasla nabavka baterijskih rezervoara, koji se ugrađuju uz solare da bi se bolje iskoristila energija, a takvi uređaji za pohranu mogu se pronaći u 6.7 odsto domaćinstava.

Osim toga, 6.4 odsto domaćinstava u Njemačkoj ima dizalice toplote ili sisteme grijanja na pelete, 9.1 odsto ima solarni sistem za toplu vodu, a ispitanici u istraživanju pri donošenju investicionih odluka jasno stavljaju ekonomske prednosti u prvi plan.

Smanjenje troškova najčešće je naveden razlog za ugradnju novih tehnologija, slijedi želja za energetskom nezavisnošću, a na trećem mjestu je zaštita klime.

Ali red je da se spomenu i prepreke u sprovođenju zelene tranzicije - ugradnju novih tehnologija sprečava nedostatak novca (41 odsto), a čak 31 odsto građana sumnja u isplativost investicija.

Drugi navedeni razlozi su nedostatak majstora ili vremena za razmišljanje o složenoj materiji novih sistema grijanja i hlađenja, navodi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije