Svijet

Objavljen snimak Netanjahuove kuće nakon udara drona, Hezbolah uputio jezivu poruku (VIDEO)

Objavljen snimak Netanjahuove kuće nakon udara drona, Hezbolah uputio jezivu poruku (VIDEO)
Foto: X/Tanjug/AP | Objavljen snimak Netanjahuove kuće nakon udara drona, Hezbolah uputio jezivu poruku (VIDEO)

Kuća izraelskog čelnika Benjamina Netanjahua na plaži oštećena je u napadu dronom za koji je odgovornost preuzeo Hezbolah.

Društvenim mrežama proširio se snimak oštećenja, a video je geolocirao CNN-a. Radi se o napadu dronom, koji je prodro duboko u Izrael u trenucima dok je ta militantna grupa na udaru neprekidnog izraelskog bombardovanja.

Netanjahu i njegova supruga nisu bili kod kuće u vrijeme subotnjeg napada u obalnom gradu Cezareji, a u napadu niko nije povrijeđen, rekli su izraelski zvaničnici.

Kako je dron izbjegao izraelsku odbranu?

Incident je pokrenuo pitanja o tome kako je dron izbjegao izraelsku protivvazdušnu odbranu u trenucima kad je vodstvo Hezbolaha desetkovano i dok izraelska vojska jača napade po dijelovima Libanona.

Izraelska televizija Kann 11 objavila je fotografiju kuće na kojoj se vidi oštećenje prozora s pukotinama i nečim što izgleda kao tragovi gorenja. Kan 11 je izvijestio da je oštećeni prozor bio prozor spavaće sobe, prenosi Index.hr.

Šta kaže vojska?

Izraelska vojska je u subotu rekla da su “tri drona identifikovana kako prelaze iz Libana na izraelsku teritoriju. Dvije bespilotne letjelice su presretnute. Još jedna bespilotna letjelica pogodila je strukturu u području Cezareje”.

Portparol izraelskog premijera potvrdio je napad tog dana, ali su izraelske vlasti priznale da je dron pogodio kuću tek juče.

Hezbolah: "Ako još nismo došli do vas..."

Hezbolah je juče preuzeo "punu i isključivu odgovornost" za napad i izdao upozorenje: "Ako još nismo došli do vas, znajte da su između nas i vas dani, noći i bojno polje."

U objavi na X-u nakon napada u subotu, Netanjahu je okrivio "iranske agente" za napad i rekao da su "napravili veliku grešku".

"Kažem Irancima i njihovim partnerima u osovini zla: Svako ko naudi građanima Države Izrael platiće visoku cijenu", dodao je Netanjahu. Iran je negirao umiješanost u napad dronovima, navodeći da je operaciju "izveo Hezbolah".

Bespilotne letjelice pokazale su da i oružja koja nisu tehnološki toliko napredna mogu predstavljati smrtonosne prijetnje Izraelu.

Sistemi protivvazdušne odbrane zemlje su impresivni, presreću i uništavaju većinu projektila ispaljenih prema zemlji. Ali oni su razvijeni prvenstveno za borbu protiv raketa i projektila, a ne za dronove koji se mogu lansirati s bilo kojeg mjesta, letjeti nisko i sporo i brzo mijenjati smjer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije