Svijet

Neosvojiva ukrajinska tvrđava pred padom (VIDEO)

Neosvojiva ukrajinska tvrđava pred padom (VIDEO)
Foto: JOHN RUDOFF/SIPA USA/ Pixsell.hr | Neosvojiva ukrajinska tvrđava pred padom

UGLJEDAR - Ruske snage počele su napad na istočni ukrajinski grad Ugljedar (ukrajinski Vuhledar), uporište koje je odolijevalo ruskim napadima od početka invazije 2022. godine, javljaju ruski blogeri i državni mediji, prenosi Reuters.

Ruske snage su u istočnoj Ukrajini u avgustu napredovale najbrže u posljednje dvije godine, uprkos ukrajinskom upadu u Kursk, koji je pokušao Moskvu prisiliti na odvraćanje trupa.

Ruski predsjednik Putin je rekao da je primarni taktički cilj Rusije zauzimanje cijele regije Donbas. Ruske snage su zauzele Ukrainsk 17.septembra, a sada su ušle u grad Ugljedar oko 80 kilometara južno od Pokrovska.

"Ruske su jedinice ušle u Ugljedar, počela je oluja", rekao je ukrajinski proruski vojni bloger Juri Podoljak, a više proruskih blogera je taj napad potvrdilo, prenosi "Jutarnji list".

Rusko ministarstvo obrane je saopštilo da su njihove snage porazile ukrajinske jedinice u nizu mjesta, uključujući i Ugljedar, te da su poboljšali svoje taktičke položaje.

Video snimak na ruskim državnim medijima prikazuje Ugljedar, grad koji je prije rata imao više od 14.000 stanovnika, a sada je pod teškim artiljerijskim i vazdušnim bombardovanjem

"Ugljedar je prije bilo lako braniti jer se nalazi na uzvišenju. Ali dolaskom navođenih vazdušnih bombi, neprijatelj ga je uspio uništiti, navodi Andrij Kovalenko iz Centra za suzbijanje dezinformacija.

"Navođene vazdušne bombe i avijacija omogućuju kretanje neprijateljskog pješaštva", dodaje on.

Ukrajinski analitičari na Telegramu tvrde da ruske trupe pokušavaju okružiti Ugljedar te da su ga gađale avijacijom i navođenim bombama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije