Svijet

Nebenzja u UN: Norveška dopustila da se sistemom NASAMS pogodi dječja bolnica

Nebenzja u UN: Norveška dopustila da se sistemom NASAMS pogodi dječja bolnica
Foto: Tanjug/AP | Nebenzja u UN: Norveška dopustila da se sistemom NASAM pogodi dječja bolnica

NJUJORK - Projektil koji je pogodio dječju bolnicu Ohmatdit u Kijevu najvjerovatnije je ispaljen iz sistema protivvazdušne obrane NASAMS koji je Ukrajincima isporučila Norveška, poručio je Vasilij Nebenzja, ruski predstavnik pri Ujedinjenim nacijama (UN).

"Takođe čekamo reakciju norveške vlade, koja je očito snabdjela kliku Zelenskog tim sistemom. Jesu li dopustili da se njime pogodi dječja bolnica i takođe da se postavi u stambenim područjima kršeći međunarodno humanitarno pravo?" upitao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti o Ukrajini.

Portparil ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je izjavila kako je potvrđeno da je bolnica pogođena NASAMS projektilom zemlja-vazduh zapadne proizvodnje.

Rusko ministarstvo obrane saopštilo je kako su jučerašnji napadi bili odmazda za ukrajinske pokušaje napada na energetske objekte unutar Rusije.

"Juče su izvedeni precizni udari na ukrajinske vojne objekte i vazdušne baze te su ciljevi napada postignuti", naveli su Rusi.

U napadu na samu bolnicu poginule su dvije osobe, a 32 su povrijeđene, saopštile su lokalne vlasti.

Istražitelji Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) tvrde kako je bolnica pogođena ruskom raketom Kh-101. SBU je napad proglasio ratnim zločinom te pokrenuo krivični postupak u vezi s tim.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije