Svijet

Navaljna: Namjeravam da postanem predsjednica Rusije

Navaljna: Namjeravam da postanem predsjednica Rusije
Foto: Tanjug/AP | Navaljna: Namjeravam da postanem predsjednica Rusije

Julija Navaljna, supruga preminulog ruskog disidenta i opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, potvrdila je da namjerava da postane predsjednica Rusije "kada Putin više ne bude na vlasti", prenijeli su danas britanski mediji.

U intervjuu za BBC Navaljna je rekla da je i ovu, kao i mnoge druge odluke, donijela sa svojim mužem Aleksejem i potvrdila je da je upoznata sa navodima da joj u Rusiji prijeti hapšenje ako se vrati dok je predsjednik Putin još na vlasti, jer je optužena za učešće u ekstremizmu.

Njen muž, Putinov najglasniji kritičar, bio je osuđen na 19 godina zatvora zbog ekstremizma, ali te optužbe su smatrane politički motivisanim.

Aleksej Navaljni je preminuo u februaru ove godine u kaznenoj koloniji na dalekom sjeveru Rusije, u Arktičkom krugu.

Tim povodom, predsjednik SAD Džozef Bajden je rekao da "nema sumnje" da je Putin odgovoran za smrt Navaljnog, ali zvanična Moskva negira da je Navaljni ubijen.

Julija Navaljna ponovo je istakla da neće odustati od planova da nastavi borbu za demokratiju u Rusiji koju je vodio njen preminuli surpug.

Za sada, Julija nastavlja borbu izvan Rusije jer ne može da se vrati u zemlju dok je Putin na čelu države, ali se raduje danu kada će njegova politička era biti završena.

Kao i njen suprug, i Julija vjeruje da će biti prilike za održavanje slobodnih i poštenih izbora i, kako kaže, kada se to dogodi - ona će biti tamo.

"Kada dođe pravo vrijeme, učestvovaću na izborima kao kandidatkinja. Moj politički suparnik je Vladimir Putin i učiniću sve da njegov režim padne što prije. Ovo nije prazna prijetnja. U Rusiji, to vas može koštati života" rekla je Navaljna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije