Svijet

Nasralah bio upozoren da pobjegne iz Libana nekoliko dana prije nego što je ubijen

Nasralah bio upozoren da pobjegne iz Libana nekoliko dana prije nego što je ubijen
Foto: Tanjug/AP | Nasralah bio upozoren da pobjegne iz Libana nekoliko dana prije nego što je ubijen

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei upozorio je lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha da pobjegne iz Libana samo nekoliko dana prije nego što je ubijen u izraelskom napadu i sada je iranski lider duboko zabrinut zbog izraelske infiltracije u visoke državne krugove u Teheranu, javlja Rojters pozivajući se na tri iranska izvora.

Neposredno nakon napada 17. septembra, Hamenei je, pozivajući se na obavještajne izvještaje koji su sugerisali da Izrael ima svoje operativce unutar Hezbolaha i planira da likvidira Nasralu, poslao poruku preko izaslanika u kojoj je zamolio generalnog sekretara Hezbolaha da dođe u Iran, tvrdi visoki iranski zvaničnik, jedan od neimenovanih izvora.

Izvori su naveli da je izaslanik ajatolaha Ali Hameneija bio visoko rangirani komandant Iranske revolucionarne garde (IRG), brigadni general Abas Nilforušan, koji je bio sa vođom Hezbolaha u njegovom bunkeru u trenutku kada je pogođen izraelskim bombama i takođe poginuo u tom napadu.

"Hamenei, koji se od subote nalazi na sigurnoj lokaciji u unutrašnjosti Irana, lično je naredio da se u utorak pokrene napad na Izrael u kojem je lansirano oko 200 balističkih projektila", tvrdi visoki iranski zvaničnik, prenosi Tanjug.

Nasralina smrt podstakla je iranske vlasti da temeljno istraže mogućnost izraelske infiltracije unutar sopstvenih redova, od svemoćne IRG sve do visokih bezbjednosnih zvaničnika, sa posebnim fokusom na one koji putuju u inostranstvo ili imaju rodbinu koja živi van Irana, navodi drugi visoki iranski zvaničnik.

Teheran je postao sumnjičav prema određenim članovima IRG koji su putovali u Liban, a zabinutost se pojavila kada je jedan od tih pojedinaca počeo da postavlja pitanja o lokaciji na kojoj se nalazi Nasrala.

Taj pripadnik IRG se posebno interesovao koliko će dugo Nasralah ostati na određenim mjestima, objašnjava neimenovani iranski zvaničnik navodeći da je potom u iranskim obavještajnim krugovima podignuta uzbuna, a ta osoba je uhapšena zajedno sa nekoliko drugih.

Drugi neimenovani iranski zvaničnik kaže da je ubistvo Nasralaha izazvalo nepovjerenje između Teherana i Hezbolaha, ali i unutar samog Hezbolaha.

"Nakon toga vrhovni vođa više nikome ne vjeruje," izjavio je treći izvor blizak iranskoj vlasti, navodi izraelski dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije