Svijet

Mutant korone prijeti svijetu

Mutant korone prijeti svijetu
Foto: Pixnio | Mutant korone prijeti svijetu

​Svijetu prijeti mutant virus nastao kombinacijom dvije podvarijante omikrona, koji je, prema riječima dr Zlatka Trombonjače sposobniji u zaobilaženju imuniteta i sigurno će zavladati svijetom.

Sezona gripa se približava, s druge strane, korona nije "ni otišla na pauzu", cijelog ljeta bilježe se novooboljeli, a sada je njihov broj ponovo u porastu.

Upravo zato smo pitali imunologa profesora doktora specijalistu Zlatka Trobonjaču šta nas čeka ove jeseni.

"Prošle godine epidemija gripa nije bila posebno jaka, pa se pretpostavlja da će ove godine biti jača, ali to ne može da se tvrdi, niti može da se procijeni kakav će joj biti intenzitet. Kod kovida-19 širiće se varijanta virusa XEC, to je novi mutant, koji je već prisutan u Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD, Kini, a kad je zabilježen na tako udaljenim mjestima, znači da je virus već raširen po cijelom svijetu", rekao je dr Trobonjača.

Na pitanjue da li je taj novi soj virusa opasniji od dosadašnjih varijanti i podvarijanti virusa korone, dr Trobonjača je rekao:

"XEC je rekombinantna varijanta virusa SARS-CoV-2, što znači da je nastala kombinacijom dva prethodna oblika virusa, oba su podvarijante varijante omikron. Njihovi su se genomi spojili i međusobno iskombinovali i tako su stvorili ovog mutanta, koji ima veliku prednost nad ranijim oblicima. Sposobniji je u zaobilaženju imuniteta i sigurno će zavladati svijetom i proizvesti novi talas virusa", naveo je doktor, a prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije