Svijet

Mirovnjaci UN ostaju na jugu Libana

Mirovnjaci UN ostaju na jugu Libana
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Mirovnjaci UN ostaju na jugu Libana

BABDA - Mirovne snage UN na jugu Libana (UNIFIL) neće se pomjeriti iz graničnog područja uprkos tome što je pet njihovih pripadnika ranjeno, a objekti oštećeni tokom rata između Izraela i Hezbolaha, rekao je njihov portparol Andrea Tenenti.

Tenenti je rekao agenciji AFP da pojačani udari Izraela na militanate iz Hezbolaha tokom posljednjih sedmica donose rizik od izbijanja "regionalnog sukoba sa katastrofalnim posljedicama za sve" i da je diplomatija jedino rješenje.

Izraelska vojska je prošle sedmice najavila "ograničene" upade na libansku teritoriju.

Tenenti je dodao da je Izrael tražio da UNIFIL povuče svoje pripadnike sa položaja "do pet kilometara od Plave linije" koja razdvaja dvije zemlje, ali su mirovne snage to odbile.

To bi uključivalo njenih 29 pozicija na jugu zemlje.

"Jednoglasno je odlučeno da ostanemo, jer je važno da se zastava UN i dalje vijori visoko u ovoj regiji i da misija može da podnosi izvještaje Savjetu bezbjednosti", naglasio je porptarol, prenosi Srna.

UNIFIL, misija od oko 9.500 vojnika iz različitih zemalja, ima zadatak da nadgleda prekid vatre kojim je okončan rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine, koji je trajao 33 dana.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije