Svijet

Ministar mijenja Fica: Tražio slanje ukrajinskih izbjeglica na front

Ministar mijenja Fica: Tražio slanje ukrajinskih izbjeglica na front
Foto: Tanjug/AP | Ministar mijenja Fica: Tražio slanje ukrajinskih izbjeglica na front

BRATISLAVA - Slovački premijer Robert Fico se, prema posljednjim podacima, nalazi u svjesnom stanju nakon višečasovne operacije od posljedica pokušaja atentata koji je na njega izvršen juče, a u toj zemlji se već postavlja pitanje ko bi mogao da sada preuzme ključne obaveze u zemlji u odsustvu predsjednika vlade.

Dnevni list SME navodi da bi najlakši scenario bi ukoliko bi Fico bio u stanju da komunicira i sam povjeri jednom od vicepremijera da ga predstavljaju dok se oporavlja u bolnici.

Podsjeća se da je Slovačka već jednom iskusila taj istorijski presedan 2016. kada je Fico takođe bio premijer i zbog akutnog koronarnog sindroma, izazvanog začepljenjem krvih sudova, bio hospitalizovan na dvije nedjelje.

Tada je umjesto Fica dužnosti privremeno obavljao Robert Kalinak, tadašnji potpredsjednik vlade i ministar policije, a tu ulogu je djelimično vršio i tadašnji vicepremijer Peter Pelegrini.

Navodi se da je Kalinak tada praktično vodio vladu, dok je Pelegrini obavljao samo protokolarne funkcije.

Slovački Denik N navodi da bi Kalinak, koji je sada opet vicepremijer i ministar odbrane, mogao ponovo da obavlja značajnu ulogu pošto Fico očigledno nije u stanju da vodi vladu i s obzirom na ozbiljne posljedice ranjavanja nije poznato kada će i da li će to opet biti.

Podsjeća se da dužnost premijera nije samo da vodi vladu, već on, zajedno sa ministrom spoljnih poslova, ima značajna ovlašćenja u pogledu vođenja spoljne politike zemlje.

Briselski sajt Politiko je sredinom marta prenio izjavu Kalinaka, koji je u vrijeme prvih pominjanja mogućnosti slanja NATO trupa u Ukrajinu, poručio da zapadni saveznici vlasti u Kijevu treba da pomognu ukrajinskim muškarcima sposobnim za vojsku da se vrate kući kako bi se priključili vojsci Ukrajine.

"Mi (na Zapadu) želimo da šaljemo NATO trupe u Ukrajinu umjesto da razmislimo o svim tim izbjeglicama iz Ukrajine koje štitimo i kojima omogućujemo boravak i posao",  kazao je Kalinak u debati na slovačkoj privatnoj televiziji TA3.

On je tada ocijenio da se među izbjeglicama nalazi "grupa koja potpada pod ukrajinski zakon o mobilizaciji, dakle tu se ne radi o djeci ili ženama, pa čak ni mlađim ili starijim muškarcima".

(Kurir.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije