Svijet

Milioner kojeg je Merkelova otjerala iz politike, vraća se na velika vrata

Milioner kojeg je Merkelova otjerala iz politike, vraća se na velika vrata
Foto: Tanjug | Milioner kojeg je Merekelova otjerala iz politike, vraća se na velika vrata

BERLIN - Pala je odluka da njemačke konzervativce na narednim izborima predvodi šef CDU Fridrih Merc. Bavarski premijer Markus Zeder moraće ipak da ostane u Minhenu.

Merc i Zeder stupili su danas pred novinare u Berlinu i objavili veliku vijest koja se već naslućivala - Merc će biti kandidat konzervativaca za kancelara na izborima naredne godine. I to sa dobrim šansama da zasjedne u Kancleramt, jer se konzervativna Unija u anketama kotira kao ubjedljivo najjača partija, prenosi Deutsche Welle.

Merc je lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a Zeder bavarski premijer i lider tamošnje Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Te dvije stranke su u "vječitoj" koaliciji i zajedno biraju kandidata za kancelara. Bavarski premijer je objasnio da je glavni cilj kampanje Unije da se okonča mandat aktuelne socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade Olafa Šolca. 

"Sada je najvažniji zadatak smijeniti katastrofalnu politiku vlade Olafa Šolca… mi građanima Njemačke želimo da ulijemo nadu da Njemačka može bolje", rekao je Zeder.

Dodao je da Merc ima njegovu punu podršku.

"Mi smo različiti, ali se slažemo u tome da Njemačku treba izvući iz problema", rekao je nakon toga Merc, zahvaljujući Zederu na podršci.

Dodao je da se nada da će pitanje migracija biti riješeno do izbora i da će moći da se skoncentriše na ekonomiju. 

"Mi želimo politiku koja Njemačku vodi naprijed", rekao je Merc.

U ponedjeljak se iz nezvanične trke za nominaciju povukao Hendrik Vist, premijer najmnogoljudnije pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, podržavši Merca.

Izgleda da je Zeder shvatio odakle vjetar duva pa je po drugi put prihvatio da ostane u Minhenu, prenosi Deutsche Welle

Pred prošle izbore (2021), Unija je odlučila da kandidat za kancelara bude neubjedljivi tadašnji šef CDU Armin Lašet kojeg je porazio Šolc.

To je bilo gorko iskustvo za Zedera jer je bavarski političar bio i ostao veoma popularan i ankete su govorile da bi tada dobio trku. No, tada je borba bila otvorena i duga, a sada je Zeder pristao da kandidat bude Merc oko godinu dana pred izbore. 

Zeder je posljednji put komentarisao pitanje kandidata za kancelara početkom septembra.

"Ne bih se libio da preuzmem odgovornost za našu zemlju", kazao je tada on.

Kada se Merc suočio sa ovom izjavom na konferenciji za novinare nekoliko sati kasnije, rekao je da Zederova izjava nije ništa novo, što je izazvalo podsmijeh predstavnika medija.

To je konkurencija. Merc i Zeder su dva politička alfa-mužjaka. I jedan i drugi su svoje stranke učinili konzervativnijima i doveli ih na svoju liniju.

Ovo nadmetanje je dio neobične strukture Unije. CDU i CSU su zapravo nezavisne stranke, ali zajedno čine poslaničku grupu u Bundestagu. CSU postoji samo u Bavarskoj, CDU u svih ostalih 15 saveznih pokrajina.

Do sada su se uvijek dogovarali oko zajedničkog kandidata za kancelara. Uglavnom je dolazio iz redova veće CDU. Bavarska CSU je dala kandidata 1980. godine - bio je to legendarni Franc-Jozef Štraus. I potom 2002. godine u liku Edmunda Štojber.

Obojica su poraženi od kandidata Socijaldemokrata.

Frankfurtski politikolog Tomas Bibriher vidi izbor kandidata kao "osnovnu odluku od velike važnosti". 

"To se ne odnosi samo na same partije Unije, već i na cijeli partijski sistem", kaže on za Deutsche Welle.

U anketama, Zeder je obično popularniji od Merca, koji ima slab rejting i u sopstvenom partijskom taboru.

U najnovijoj anketi javnog servisa "DeutschlandTrend", Zedera 41 odsto svih ispitanih vidi kao potencijalno dobrog kancelara. Merc je dobio samo 23 odsto.

"Ali, u CDU još nisu zaboravili jogunasto Zederovo ponašanje 2021. godine kad su mu propale ambicije da postane kancelar. Odluka ionako nije u Zederovim rukama", kaže Bibriher.

Konzervativna Unija se u anketama već duže kotira na 32 do 34 odsto - skoro dvostruko više od drugoplasirane Alternative za Njemačku. Socijaldemokrate Olafa Šolca su jedva na 15 odsto podrške.

Šolcova vlada, u kojoj su, osim Socijaldemokrata, još Zeleni i Liberali, broji se u najmanje popularne u poslijeratnoj istoriji Njemačke.

Njemačkoj se iduće godine smiješi smjena vlasti, i lako bi Merc mogao da postane kancelar. 

Taj tvrdo konzervativni multimilioner bi vjeroovatno zauzeo tvrđi kurs u pitanjima migracije i drugim temama.

Merc, kojeg je svojevremeno Angela Merkel potisnula iz vrha stranke pa se jedno vrijeme nije ni bavio politikom, moraće prvo da zvanično, krajem septembra, proslavi 70. rođendan bivše kancelarke.

Nema sumnje da će za nju naći riječi hvale, iako stalno govori da je potpuno promijenio njenu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije