Svijet

Milijarder krenuo u krstaški pohod protiv “liberalne Amerike” (VIDEO)

Milijarder krenuo u krstaški pohod protiv “liberalne Amerike” (VIDEO)
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Milijarder krenuo u krstaški pohod protiv “liberalne Amerike”

Američki mediji kažu da je ovo‘najmoćnija osoba za koju nikada niste čuli‘...

Konzervativni aktivista koji je predvodio inicijativu za preobražaj američkog pravnog sistema daje milijardu dolara kako bi srušio liberalnu dominaciju koja, kako je rekao, vlada u korporacijama, medijima i zabavnoj industriji.

U intervjuu, koje inače rijetko daje, Leonard Leo, koji se smatra arhitektom pomaka udesno na Vrhovnom sudu za vrijeme mandata Donalda Trampa, za Finansial Times rekao je da je njegova neprofitna lobistička grupa Marble Freedom Trust, nakon pravosuđa, spremna za sučeljavanje s privatnim sektorom.

"Moramo slomiti liberalnu dominaciju tamo gdje je najpodmuklija, a to ćemo napraviti usmjeravanjem resursa za talente i kapital u područja vijesti i zabave, gdje je ljevičarski ekstremizam najočitiji", rekao je Leo za Finansial Times.

"Planiramo povećati podršku organizacijama koje prozivaju kompanije i banke sklone woke ideologiji, koja je poput virusa koji šire regulatori i nevladine organizacije. Moraće platiti cijenu stavljanja ekstremne ljevičarske ideologije ispred potrošača", rekao je Leo.

Leo je proveo više od dvije decenije u uticajnom Federalističkom društvu, konzervativnoj i libertarijanskoj pravnoj organizaciji, gurajući konzervativne sudije u savezne sudove i sam Vrhovni sud. Godine 2018. konzervativni sudija Klarens Tomas našalio se da je Leo treća najvažnija osoba na svijetu.

Naime, Leov aktivizam kulminirao je za vrijeme Trampovog mandata, kada su, uz podršku Federalističkog društva imenovana trojica sudija, pa su konzervativci u Vrhovnom sudu dobili supervećinu od šest naprema tri i dubinski uiecaj na američki pravni sistem. Sud je od tada primjerice donio odluku o poništavanju prava na abortus.

Godine 2020., nakon što je Tramp izgubio izbore, Leo se povukao iz vođenja dnevnih operacija društva, ali je ostao njegov supredsjedavajući.

Sljedeće je godine osnovao Marble uz donaciju 1,6 milijardi dolara od biznismena koji je carstvo stvorio na proizvodnji elektronskih uređaja Barrea Seida. Ta su sredstva, kako je rekao, trebala biti protivteža "mračnom novcu" ljevice. Prema javnim finansijskim podacima, potrošio je oko 600 miliona dolara u prve tri godine.

Cilj mu je, prema vlastitim riječima, bio pronaći "efikasne načine za ponovno uspostavljanje ograničene ustavne vlade u SAD-u i civilnog društva koje polazi od slobode i lične odgovornosti te vrijednosti zapadne civilizacije".

Dosad se bavio javnim sektorom. Međutim, sad jednom milijardom dolara finansira konzervativnu misiju usmjerenu protiv privatnih institucija koje provode politike različitosti, jednakosti i uključenosti, bave se klimatskim i društvenim problemima i ne posluju s politički konzervativnim klijentima, navodi FT.

Njegova neprofitna organizacija sve je zainteresovanija za pokretanje kampanja protiv "woke" banaka i kompaniji prijateljski naklonjenih Kini u svim sektorima, od proizvodnje hrane do autonomnih vozila u SAD-u i potencijalno u Evropi.

U sljedećih 12 mjeseci Leo takođe namjerava uložiti u američku lokalnu medijsku kompaniju te radi na izgradnji konzervativnih koalicija kroz grupe kao što je Teneo Network, klub s ograncima širom zemlje.

Marble je 2021. počeo finansijski pomagati organizacije koje su pokrenule kampanje protiv kompanija koje primjenjuju inicijative DEI (Diversity, Equity, Inclusion), ESG (environmental, social and governance) i druge, a među njima su kompanije poput BlackRocka, Vanguarda, American Airlinesa, Coca-Cole, State Farma, Major League Baseballa i Ticketmastera. Marble je ove godine pomogao raznim konzervativnim grupama u njihovim kampanjama protiv TikToka na temelju tvrdnje da je prijetnja djeci i američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Leov uspon u društvo najmoćnijih konzervativaca u SAD-u izazvao je pažnju liberalnih advokata i demokratskih političara. Ranije ove godine oglušio se o sudski poziv demokrata iz Senata koji su istraživali neprijavljene darove sudijama Vrhovnog suda koje je otkrila istraživačka medijska platforma ProPublica.

Godine 2020. Leo se pridružio profitnoj kompaniji za lobiranje CRC Advisors, navodi FT. Bloomberg je izvijestio da je niz neprofitnih organizacija CRC-u platio najmanje 69 miliona dolara otkako je Leo postao suvlasnik i predsjednik kompanije.

Dok Marble finansira grupe za promicanje Trampa, ne donira novac da bi uticao na predsjedničke izbore 2024., rekao je Leo. Neprofitna organizacija umjesto toga pomaže republikancima da okončaju demokratsku većinu u Senatu, koja potvrđuje imenovane sudije, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije