Svijet

Mijenja li ubistvo lidera Hezbolaha pravila igre?

Mijenja li ubistvo lidera Hezbolaha pravila igre?
Foto: Tanjug | Mijenja li ubistvo lidera Hezbolaha pravila igre?

BEJRUT - Ciljani napad na podzemni štab u predgrađu Bejruta, koji je izvela izraelska vojska, predstavlja do sada najalarmantniju eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, tvrde svjetski analitičari.

U tom napadu ubijen je lider libanske terorističke grupe Hezbolah Sajed Hasan Nasralah. Ubijeno je još nekoliko komandanata Hezbolaha, a skoro 100 ljudi je ranjeno.

"Hasana Nasralaha, vođu terorističke organizacije Hezbolah i jednog od njenih osnivača, IDF je eliminisao, zajedno s Alijem Karkijem, komandantom Hezbolahovog Južnog fronta, i dodatnim komandantima Hezbolaha", navodi se u saopštenju izraelskih snaga.

Vođa Hezbolaha ubijen je u vazdušnom napadu u kojem je bačeno 80 tona bombi na njegovu lokaciju u južnom predgrađu Bejruta.

"Više od 80 tona eksploziva, uključujući bombe za razbijanje bunkera, korišteno je za napad na komandni bunker Hezbolaha u kojem je ubijen Hasan Nasralah", objavio je "Yedioth Ahronoth".

Dva izvora potvrdila su za Reuters da je pronađeno tijelo Nasralaha.

Medicinski i bezbjednosni izvor rekao je da je njegovo tijelo nađeno netaknuto na mjestu izraelskog vazdušnog napada u južnom predgrađu Bejruta.

Nije bilo vanjskih povreda, a čini se da su uzrok smrti povrede od siline eksplozije, rekli su izvori, prenosi Reuters.

Iranski vjerski lider ajatolah Ali Hamnei poručio je da su sve snage otpora na Bliskom istoku na strani Hezbolaha. On je poslije vijesti o likvidaciji Nasralaha prebačen na bezbjedno mjesto.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, s druge strane, poručio je da Izrael neće "stati dok Hezbolah ne bude uništen".

Ubistvo Nasralaha desilo se neposredno poslije oštrog govora Netanjahua u Generalnoj skupštini UN, kada je direktno prijetio Iranu i rekao da će nastaviti da "oslabljuje Hezbolah", prenosi Nedeljnik.rs.

Izraelski zvaničnici smatraju napad u Bejrutu veoma značajnim, potvrđeno je nizom njihovih izjava, uključujući i fotografiju na kojoj se vidi kako Netanjahu naređuje napad telefonom iz svoje hotelske sobe u Njujorku.

Ono što je jasnije nego ikad, nakon serije izraelskih napada na Hezbolah ovog mjeseca, uključujući ciljana ubistva i eksploziju hiljada podmetnutih pejdžera i voki-tokija, jeste da su dosadašnja pravila odvraćanja od strane obje zemlje odbačena.

Tokom prvih mjeseci sukoba sa Hezbolahom, koji je počeo 8. oktobra prošle godine, dan nakon Hamasovog napada na Izrael, podrazumijevalo se da izraelska vojska neće ciljati najviše članove ove militantne grupe. Međutim, posljednjih mjeseci se te crvene linije prelaze.

Gledano geografski, napadi se sele sve dublje u Liban i Izrael, tako da su izraelske operacije sve češće usmjerene na više komandante Hezbolaha, osim onih koji su direktno uključeni u izvođenje napada na terenu na jugu Libana.

Diplomate i upućeni analitičari sugerisali su da je jedan od ciljeva diskretne veze između Izraela i Hezbolaha, preko američkog specijalnog izaslanika Amosa Hohštajna i posrednika grupe, bio fokusiran na očuvanje nepisanog pravila da se ne napadaju najviše ličnosti u militantnoj grupi.

Međutim, izraelska strana je protekle dvije nedjelje prikupljala dokaze za višestruki napad na Hezbolah. 

Bezbjednosne agencije te zemlje iznosile su tvrdnje o neuspjelim zavjerama ove militantne grupe koje su bile usmjerene na visoke izraelske ličnosti. Sugerisano je i to da je izraelska eskalacija imala za cilj da se suprotstavi planovima Hezbolaha da pokrene veliku ofanzivu.

Sve je to bila najava za dugo pripremani plan da se Hezbolah ostavi bez vođstva. Iako će značaj i posljedice ovog velikog napada biti vidljivi tek u narednim danima, Netanjahu i njegovi vojni šefovi se debelo kockaju, piše "Guardian", ne samo zbog situacije na sjeveru Izraela, već zbog šireg regiona i zbog odnosa sa međunarodnim partnerima.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena, ali i Francuska, vjerovale su da se sa Netanjahuom može postići sporazum o tronedjeljnom primirju. Međutim, ovaj potez je šamar njihovim uvjerenjima i naporima.

Sada se čini da su Netanjahu i njegovo vojno rukovodstvo sve vrijeme tajno pripremali teren za ovaj napad, koji ima za cilj da Hezbolahu i Iranu pokaže gdje su nove granice.

Ovaj napad je direktan izazov za Teheran, kojem je Nasralah bio najvažniji regionalni saveznik.

Iako Izrael tvrdi da je uništio skoro 50 odsto Hezbolahovog raketnog arsenala, to je malo vjerovatno. Komanda i kontrola Hezbolaha su ozbiljno oštećene, ali su vjerovatno zadržale značajan kapacitet.

Drugi iranski saveznici, uključujući Irak, Siriju i Jemen, imaju svoje rakete i bespilotne letjelice, koje, iako nisu toliko značajne kao Hezbolahove, mogu da budu uvedene u igru.

A onda dolazi najvažnije pitanje: Da li Iran može da pređe preko ubistva Nasralaha, ili bi i on mogao da bude uvučen u širi sukob? 

Hezbolah je nakon potvrde da je ubijen njihov vođa obećao da će nastaviti svoj džihad u suočavanju sa neprijateljem.

"Vođstvo Hezbolaha obećava da će nastaviti svoj džihad u suočavanju sa neprijateljem, podržavajući Gazu i Palestinu, i odbranivši Liban i njegov postojan i časni narod", navodi se u saopštenju Hezbolaha.

Vlada Libana proglasila je tri dana žalosti zbog ubistva vođe Hezbolaha.

Zvaničnici Vlade Libana strahuju od dubokih političkih podjela u zemlji koje bi mogle da ponovo izazovu sektašku neslogu i nasilje u maloj mediteranskoj zemlji.

"Izraelski neprijatelj radi na primjeni svojih destruktivnih planova da širi podjelu među Libancima", navela je vojska.

Vojna vozila su raspoređena u raznim dijelovima Bejruta, dok se hiljade raseljenih osoba kreću sa juga ka Bejrutu.

Više od 700 osoba je ubijeno u Libanu od 23. septembra kada je Izrael pojačao udare širom zemlje i primorao desetine hiljada da pobjegnu iz svojih domova na jugu Libana i dolini Beka na istoku i iz bejrutskog predgrađa Dahije. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije