Svijet

Migranti dobili rusko državljanstvo, ali izbjegavaju vojni poziv: Sada kopaju rovove

Migranti dobili rusko državljanstvo, ali izbjegavaju vojni poziv: Sada kopaju rovove
Foto: Pexels | Migranti dobili rusko državljanstvo, ali izbjegavaju vojni poziv: Sada kopaju rovove

MOSKVA – Rusija je dosad regrutovala oko deset hiljada naturalizovanih državljana i poslala ih da se bore u ratu u Ukrajini, potvrdio je viši zvaničnik.

"Već smo ulovili više od 30.000 imigranata koji su dobili državljanstvo, a nisu se htjeli prijaviti za vojnu službu te smo otprilike deset hiljada njih poslali u zonu specijalne vojne operacije", rekao je šef ruskog Istražnog povjerenstva Aleksandr Bastrikin u Sankt Peterburgu.

Bastrikin je studirao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i smatra ga se bliskim saradnikom šefa Kremlja. Primarni zadatak mobilizovanih muškaraca, kako je rekao, je kopanje rovova i izgradnja obrambenih položaja.

"Za to vam trebaju stvarno snažne ruke", rekao je Bastrikin.

bezbjednosne snage su proteklih mjeseci izvršile racije u preduzećima s migrantskim radnicima, uglavnom iz postsovjetskih zemalja u srednjoj Aziji.

One koji su već dobili ruske pasoše se često prisilno mobiliše, objavili su ruski mediji. Drugima se obećava jednostavniji postupak dobijanja državljanstva ako budu otišli na ratište.

Prema Putinu, ukupno 700.000 ruskih vojnika se trenutno nalazi u Ukrajini. Neki od njih su mobilisani tokom djelomične mobilizacije u jesen 2022. Budući da mjera nije bila popularna, Kremlj želi izbjeći daljnje talase mobilizacije i pronaći druge načine da nadoknadi gubitke na frontu. (Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije