Svijet

Meteorolog otkrio zašto je ciklon "Boris" tako neobičan i destruktivan

Meteorolog otkrio zašto je ciklon "Boris" tako neobičan i destruktivan
Foto: Tanjug/AP | Meteorolog otkrio zašto je ciklon "Boris" tako neobičan i destruktivan

Srednja Evropa se bori sa teškim poplavama, koje su odnijele i nekoliko života. "Krivac" za obilne padavine je ciklon Boris, koji je imao drugačiji put nego što je tipično za ciklone.

Poljski premijer Donald Tusk proglasio je stanje prirodne katastrofe, a u Austriji govore o “ekstremnoj situaciji bez presedana”. Teška situacija je i u Rumuniji i Češkoj, a Mađarsku očekuje najgore u narednih nekoliko dana. Broj umrlih raste iz dana u dan.

Zašto je “Boris” neobičan?

Dežurni meteorolog iz Agencije za životnu sredinu Slovenije Timotej Kozelj objasnio je za N1 zašto je ovaj ciklon bio toliko razoran.

“Prošle sedmice, veliko područje hladnog vazduha produbilo se iznad zapadne ili centralne Evrope. Sekundarni ciklon formiran nad našim krajevima na sjevernom Jadranu. Ovi cikloni obično putuju prema južnom Balkanu, ali se ovoga puta ciklon pomjerio prema istoku i tu se zadržao”, rekao je Kozelj.

Uz južne ili istočne vjetrove, vlažan vazduh potisnut je u istočne Alpe u Austriji i Tatre na granici između Poljske i Češke. Oslobođeno je mnogo vlage, što je rezultiralo obilnim padavinama.

U istočnoj Austriji je za dva dana palo dva do četiri puta više padavina nego u prosječnom septembru.

“Čudna stvar je da se ciklon dugo zadržao, zbog čega su padavine bile tako uporne i dugotrajne. To je neuobičajeno za te krajeve”, dodao je Kozelj. Kako je objasnio meteorolog, ciklon Boris već duže vrijeme “kruži” tim područjem, jer postoje anticikloni iznad Atlantika i Rusije, koje drže područje ciklona nad Balkanom i istočnim dijelom srednje Evrope.

Pogoršanje vremena donijelo je i značajno zahlađenje. U austrijskim Alpima ponegdje je palo više od metar snijega. Međutim, granica snježnih padavina pala je ispod 1.000 metara nadmorske visine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije