Svijet

Meta najavila zabranu ruskih državnih medija

Meta najavila zabranu ruskih državnih medija
Foto: Ilustracija | Meta najavila zabranu ruskih državnih medija

Kompanija Meta, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, najavila je zabranu RT-a i drugih ruskih državnih medija, navodeći navodnu umiješanost medija u operacije stranog uplitanja.

“Nakon pažljivog razmatranja proširili smo naše tekuće mjere protiv ruskih državnih medija”, rekao je potparol Mete u izjavi u ponedjeljak.

Punopravni član obavještajnog aparata

Metina zabrana, koja će biti uvedena na Facebook, Instagram, WhatsApp i Threads, dolazi nekoliko dana nakon što je administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena najavila sankcije protiv RT-a i drugih medija pod kontrolom Moskve.

Bidenova administracija je, također, najavila pokretanje diplomatskih napora da se međunarodna zajednica upozori na ono što su američki zvaničnici opisali kao ulogu RT-a kao “punopravnog člana obavještajnog aparata”.

“Naš najmoćniji protivotrov za ruske laži je istina”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken novinarima u petak, dodajući da to baca jarko svjetlo na ono što Kremlj pokušava učiniti pod okriljem mraka.

Podsticanje političkih podjela

Američko ministarstvo pravosuđa (DOJ) ranije ovog mjeseca optužilo je dvojicu zaposlenika RT-a za navodne šeme za tajno finansiranje desničarske medijske kompanije sa sjedištem u Tennesseeju s ciljem podsticanja političkih podjela.

RT, koji je prije objave zabrane imao 7,2 miliona pratitelja na Facebooku, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, ali je ranije ismijavao akcije SAD-a usmjerene protiv njih.

“Jedemo optužnice DOJ-a za doručak. S puno kisele pavlake, obično”, navela je ruska državna kuća u izjavi ranije ovog mjeseca, pise ALjazeera

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije