Svijet

Meloni povodom godišnjice napada Hamasa: Izrael ima pravo da se brani

Meloni povodom godišnjice napada Hamasa: Izrael ima pravo da se brani
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Meloni povodom godišnjice napada Hamasa: Izrael ima pravo da se brani

RIM - Italijanska premijerka Đorđa Meloni, osudila je danas, povodom prve godišnjice napada Hamasa na Izrael, "latentni i raširani antisemitizam" i poručila da Izrael ima pravo da se brani.

"Sjećanje i oštra osuda onoga što se dogodilo prije godinu dana nije samo ritual, već preduslov svake političke akcije koju moramo da sprovedemo da bismo obnovili mir na Bliskom istoku, jer suzdržanost koja se pri tome sve češće sreće, odaje latentni i neobuzdani antisemitizam koji mora da zabrine sve, a javne demonstracije poslednjih dana su to, nažalost, potvrdile", istakla je Meloni, koja je na godišnjicu napada Hamasa posjetila glavnu sinagogu u Rimu, prenosi Ansa.

Ona je istakla pravo izraelskog naroda da živi bezbjedan unutar svojih granica i insistirala na poštovanju međunarodnog prava.

"Na današnji dan ponovo potvrđujemo legitimno pravo Izraela da se brani i bezbjedno živi unutar svojih granica, ali i potrebu da se to sprovodi u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. Ne možemo, ostati neosjetljivi na ogroman broj nevinih civilnih žrtava u Gazi, koje su dvostruke žrtve - prvo cinizma Hamasa, koji ih koristi kao živi štit, a zatim i izraelskih vojnih operacija", zaključila je Meloni.

Rat između Hamasa i Izraela počeo je 7. oktobra prošle godine napadima na Izrael iz pojasa Gaze, a kako se ispostavilo, to je najveći ratni sukob na Bliskom istoku od Jom Kipur rata 1973, sa najvećim brojem žrtava u istoriji arapsko izraelskih sukoba uopšte.

Računa se da je u ratu koji i dalje traje do kraja septembra ove godine poginulo više od 43.000 osoba, od čega 41.431 Palestinac, ogromnom većinom u Pojasu Gaze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije