Svijet

Melanija Tramp ponovo u centru skandala

Melanija Tramp ponovo u centru skandala
Foto: Tanjug/AP | Melanija Tramp ponovo u centru skandala

CNN je prije gotovo dva mjeseca preko izdavača knjiga Melanije Tramp zatražio intervju s bivšom prvom damom Amerike povodom objavljivanja njezinih memoara, u kojima je progovorila o mnogim temama o kojima dosad nije pričala.

Nakon nekoliko razmijenjenih mejlova o mogućem intervjuu, izdavač je prošle nedjelje poslao CNN-u neobičan zahtjev – intervju bi koštao 250.000 dolara (malo manje od 227.000 evra).

Na svojoj službenoj stranici CNN je objavio dokument koji mu je poslao izdavač Skajhors pablišing (Skyhorse Publishing), i to s naslovom Ugovor o poverljivosti i tajnosti podataka. U njemu su popisani strogi uslovi za intervju i korišćenje materijala iz memoara, koji će se naći u prodaji 8. oktobra.

Uz to, u ugovoru se navodi da će "CNN platiti naknadu od 250.000 dolara".

CNN je taj ugovor odbio da potpiše i odlučio transparentno da ga pokaže milionima ljudi širom svijeta. Međutim, onda kreće obrt, prenosi b92.

Nekoliko dana kasnije, nakon što je drugi CNN-ov novinar poslao upit Skajhors pablišingu zbog prevelike cijene za intervju, izdavač je rekao da je zahtjev za plaćanje poslat – greškom.

"Ni Melanija ni iko iz njenog tima nije znao ništa o sporazumu o tajnosti podataka, a dokument koji je poslat odražava internu pogrešnu komunikaciju. Da je CNN potpisao ugovor, u normalnom toku poslovanja obratili bismo se Melanijinom timu da se dogovorimo o pojedinostima intervjua", izjavio je za CNN Toni Lajons, glavni i odgovorni u Skajhors pablišingu.

Plaćanje poznatim ličnostima za intervjue, posebno kad je riječ o supružnicima političkog kandidata, nije nešto što redakcije prihvataju i, u većini slučajeva, imaju stroge smernice protiv takve prakse.

"Nijedna bivša prva dama to nikad nije učinila", rekla je Kejt Anderson Brauer, autorka knjige "Prve žene: Gracija i moć modernih američkih prvih dama".

Osim novca koji se tražio za intervju, zahtijevalo se da novinar CNN-a koji bi radio intervju potpiše ugovor, a svako kršenje Melaniji ili njenom izdavaču omogućilo bi pravo na "likvidiranu odštetu od 100.000 dolara".

I dok je CNN zbog svega odbio bivšu prvu damu, Melanija Tramp je ipak pristala na drugi televizijski intervju, i to za Foks njuz (Fox News), što je bio njen prvi intervju u posljednje dvije godine.

U njemu su prikazane stare porodične i privatne fotografije.

Portparol Foks njuza za CNN je rekao da nisu platili nikakve naknade za intervju i fotografije Melanije Tramp.

Ovo su njeni prvi memoari

Podsjećamo, ovo su prvi memoari Melanije Tramp. Njena kancelarija najavila ih je kao snažnu i nadahnutu priču o ženi koja je "utrla sopstveni put, premostila sve nedaće i definisala ličnu izvrsnost".

Bivša prva dama "poziva čitaoce u svoj svijet nudeći intiman portret žene koja je živela, a i sada živi izniman, neuobičajen život", stoji u najavi knjige.

(b92)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije