Svijet

Masovna operacija ućutkivanja uoči velikog skupa

Masovna operacija ućutkivanja uoči velikog skupa
Foto: Pixabay/Ilustracija | Masovna operacija ućutkivanja uoči velikog skupa

"Ne donosite nam vaša ljudska prava u Azerbejdžan", izjavio je jedan od najviših funkcionera te zemlje uoči najvažnijeg godišnjeg globalnog klimatskog samita (COP 29) koji će se održati ovog mjeseca u Bakuu.

Naime, u razgovoru za POLITICO, azerbejdžanski šef spoljne politike Hikmet Hajijev oštro je osudio pokušaje da se diskredituje njegova država i opisao ju je kao "koordinisanu kampanju klevetanja i prljavu propagandu".

"To je stvarno odvratno - mi to doživljavamo kao neprijateljske radnje protiv Azerbejdžana. Preopterećenje dnevnog reda COP-a pitanjima koja nemaju direktnu i neposrednu vezu s klimatskim promjenama nije od pomoći, već je štetno. Klimatske promjene temelje se na nauci. Ovdje nema mjesta nikakvoj ideologiji", poručio je Hajijev.

Sve se ovo događa samo nekoliko dana nakon što je uticajni Human Rights Watch, nevladina organizacija koja se bori za zaštitu i promicanje ljudskih prava, objavila izvještaj u kojem upozorava da je Azerbejdžan pokrenuo "okrutan napad na kritičare vlade, nezavisne grupe i medije" samo nekoliko nedjelja prije nego što će ugostiti hiljade političara, diplomata, stručnjaka za životnu sredinu i aktivista.

Nevladina organizacija pozvala je zapadne političare da se zauzmu za "arbitrarno pritvorene" političke zatvorenike, za koje aktivisti kažu da nisu imali poštena suđenja.

Prošlog nedjelje, gotovo 60 američkih pravnika takođe je potpisalo otvoreno pismo pozivajući državnog sekretara Entonija Blinkena da iskoristi COP29 kako bi "potražio trenutnu i bezuslovnu slobodu svih političkih zatvorenika, talaca i ratnih zarobljenika".

Azerbejdžan nije pokazao nikakav znak da bi mogao razgovarati o takvom prijedlogu.

Štaviše, na sastanku pre COP-a u četvrtak u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, predsjednik države Ilham Alijev ponovio je retoriku svog šefa spoljne politike.

"Ne mogu a da se ne dotaknem klevetničke kampanje nekih medija s ciljem ocrnjivanja imidža Azerbejdžana. Takvi uzaludni pokušaji ne mogu nas odvratiti od postizanja naše plemenite svrhe. Svijet mora razumjeti da je Azerbejdžan država koja poštuje ljudska prava. Želimo da svi naši gosti vide našu stvarnost", poručio je Alijev.

U Aziji je posljednjih godina zabilježen porast represije, dok su vlasti svuda zatvarale nezavisne novinare i aktiviste, uključujući u Azerbejdžanu, gdje se iz redova nezavisnih medija i civilnog društva podiže sumnja da je zemlja spremna pokazati kakve su njene prave boje.

Sve se to čini kako bi se zamaglila slika stvarnosti. Ljudska prava u Azerbejdžanu postala su predmet teške borbe koja bi mogla zaustaviti svakoga ko pokušava raditi na promicanju ljudskih prava. Ovdje se provode brutalne operacije, a mi se moramo brinuti o svojim pravima, rekao je Emin Huseynov, aktivista i bivši politički zatvorenik, prenosi Jutarnji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije