Svijet

Maduro polaže zakletvu 10. januara

Maduro polaže zakletvu 10. januara
Foto: N.N. | Maduro 10. januara polaže zakletvu

KARAKAS - Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro položiće zakletvu na funkciju novog predsjednika 10. januara iduće godine, kako je predviđeno Ustavom, nakon što je Nacionalna izborna komisija (CNE) objavila da je on pobjednik izbora održanih 28. jula.

Maduro je objavio ovu vijest na skupu povodom svoje pobjede u sjevernoj državi La Guaira, prenosi agencija EFE.

On je isključio mogućnost da bi kandidat opozicione koalicije Demokratske unitarne platforme (PUD) Edmundo Gonzales Urutija mogao da položi zakletvu na mjesto novog predsjednika u januaru, uprkos tvrdnjama opozicije o izbornoj krađi, prenio je Euronews.

Maduro je dodao da je Ustav eksplicitan i utvrđuje da predsjednika proglašavaju odgovarajuća tijela, u ovom slučaju izborna komisija, kao i da su to potvrdili ekspertska revizija izvještaja o rezultatima sa birališta i Vrhovni sud.

CNE je proglasila Madura pobjednikom izbora iako do danas nije objavila kompletne pojedinačne rezultate.

Opozicija tvrdi da je dobila 83,5 odsto glasova na izborima što potvrđuje pobjedu Gonzalesa Urutije koji je u egzilu u Španiji od 8. septembra.

Madurova pobjeda izazvala je kontroverze, a veći dio međunarodne zajednice insistira da CNE objavi pojedinačne rezultate izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije