Svijet

Madrid kažnjen zbog transfuzije krvi Jehovinom svjedoku

Madrid kažnjen zbog transfuzije krvi Jehovinom svjedoku
Foto: Pixabay | Madrid kažnjen zbog transfuzije krvi Jehovinom svjedoku

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava kaznio je Španiju sa 26.000 evra u predmetu koji uključuje pripadnicu Jehovinih svjedoka koja je protiv svoje volje primila transfuziju krvi tokom operacije.

Sud u Strazburu jednoglasno je presudio da je došlo do "kršenja člana osam /pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života/ Evropske konvencije o ljudskim pravima u svjetlu člana devet /sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti/.

Pored odštete od 26.000 evra, Španija će morati da plati i sudske troškove, prenio je AFP.

Slučaj se odnosio na transfuziju krvi datoj protiv njene Rosi Edelmiri Pindo Muli, državljanki Ekvadora koji živi u Španiji, tokom hitne operacije.

"S obzirom na situaciju u kojoj je slučaj bio hitan, u bolnici nije poštovan uobičajeni protokol dobijanja saglasnosti", saopštio je sud.

Jehovini svjedoci vjeruju da je protivno Božijoj volji da primaju krv i zato odbijaju transfuziju krvi.

U martu 2020. godine Pindo Mula je podnijela žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, koji odlučuje o kršenju Evropske konvencije o ljudskim pravima u 46 država članica Savjeta Evrope.

Ona je rekla agenciji AFP da je "veoma srećna što je pravda zadovoljena" i izrazila nadu da će presuda "omogućiti da se prava drugih ljudi poštuju u budućnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije