Svijet

Mađarska se priprema na najgore

Mađarska se priprema na najgore
Foto: X.com | Mađarska se priprema na najgore

Prema najnovijim prognozama sve je izvjesnije da će u Mađarsku stići vrlo velika količina vode.

Mađarska se priprema za najgore. Gotovo rekordna količina vode stići će s poplavom u Sigetkez, gdje je već prisutno više od pet stotina stručnjaka Državne uprave za vodne resurse (OVF), rekao je portparol OVF-a na trenutnom kanalu M1 u ponedjeljak ujutro, piše Telex.

"Od danas, nivo pripravnosti za odbranu od poplava na svim dionicama Dunava u Budimpešti je na trećem nivou: najveći poplavni talas decenije stići će u drugoj polovini sedmice", napisao je gradonačelnik Budimpešte Gergej Koračonj na Facebooku u ponedjeljak ujutro

U poplavama u centralnoj Evropi, prema trenutnim informacijama, poginulo je osmoro ljudi. Više hiljada je evakuisano u Češkoj nakon višednevnih olujnih kiša što je dovelo do izlijevanje rijeka iz korita u nekoliko dijelova regije. Ciklon Boris izazvao je pljuskove od Austrije do Rumunije, što je dovelo do nekih od najgorih poplava u gotovo tri decenije u teško pogođenim područjima u Češkoj i Poljskoj.

Više kiše i jak vjetar predviđaju se i za ponedjeljak. Kiša je u nedjelju popustila u Rumuniji, koja je dan ranije podnijela najveći teret poplava. U snažnim kišama i poplavama oštećeno je na hiljade kuća, kao i brojni mostovi, najmanje 250.000 domaćinstava - uglavnom u Češkoj - pogođeno je nestankom struje, piše Reuters, a prenosi Večernji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije