Svijet

Lukašenko: Nikada neću izdati naređenje vojnicima da se bore van zemlje

Lukašenko: Nikada neću izdati naređenje vojnicima da se bore van zemlje
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Lukašenko: Nikada neću izdati naređenje vojnicima da se bore van zemlje

MINSK - Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da nikada neće izdati naređenje bjeloruskim vojnicima da se bore van zemlje.

"Nije bilo i neće biti naređenja da se izađe van naše zemlje", rekao je Lukašenko na sastanku sa zvaničnicima koji su mu predstavili izvještaj o aktuelnim pitanjima informacione politike, prenijela je agencija BelTA.

On je rekao da će bjeloruske trupe ući u bitku samo ako "strani vojnici dođu u zemlju sa lošim namjerama".

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je 25. avgusta Bjelorusiju da povuče trupe sa granice. Ministarstvo je, pozivajući se na obavještajne podatke, navelo da je zabrinuto zbog koncentracije značajnog broja ljudstva i vojne tehnike u Gomeljskoj oblasti u blizini sjeverne granice Ukrajine.

Portparol bjeloruskog Ministarstva spoljnih poslova Anatolij Glaz rekao je da Kijev nije uputio zvanične zahtjeve Minsku da povuče svoje trupe.

Sekretar bjeloruskog savjeta bezbjednosti general-potpukovnik Aleksandar Volfovič izjavio je ranije da je Belorusija svjesna svih oružanih grupa stvorenih na teritoriji Ukrajine i da je spremna da adekvatno odgovori na provokacije ako bude potrebno.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je naveo da su ukrajinski dronovi počeli redovno da narušavaju jugoistočne granice zemlje, a na granici dvije zemlje nalazi se više od 120 hiljada ukrajinskih vojnih lica.

Zbog toga su, kako je rekao, bjeloruske trupe bile prinuđene da potpuno miniraju teritoriju koja se graniči sa Ukrajinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije