Svijet

Lukašenko: Ne vjerujem da je Putin doveo vojnike iz Sjeverne Koreje

Lukašenko: Ne vjerujem da je Putin doveo vojnike iz Sjeverne Koreje
Foto: Tanjug/AP | Lukašenko: Ne vjerujem da je Putin doveo vojnike iz Sjeverne Koreje

​Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da ne vjeruje da je ruski kolega Vladimir Putin doveo sjevernokorejske vojnike na vojne vježbe u Rusiju, kako bi se kasnije borili u Ukrajini, ističući da bi taj potez predstavljao eksalaciju.

„Putin, poznavajući njegov karakter, nikada neće nikoga ubijediti da natjera oružane snage bilo koje zemlje da se angažuju u sukobu u Ukrajini. Ne vjerujem u to'', rekao je on u intervjuu za ruski servis Bi-Bi-Sija povodom tvrdnji nekoliko stranih vlada da se najmanje 3.000 sjevernokorejskih vojnika nalazi na obuci u Rusiji.

Lukašenko, koji je učestvovao na Samitu BRIKS-a u Kazanju, istakao je za Bi-Bi-Si da Putin, kao ni ostali visoki ruski zvaničnici, nikada nisu zahtijevali od njega da pošalje bjeloruske trupe da se bore na strani Rusije u Ukrajini, prenosi Tanjug.

Na pitanje zašto je bjeloruska teritorija korišćena u invaziji na Ukrajinu, Lukašenko je napomenuo da su Bjelorusija i Rusija imale nekoliko zajedničkih vojnih vježbi, ali da je Putin krenuo da povlači ruske trupe iz Bjelorusije.

On je dodao da nije siguran iz kog razloga je ruski lider povukao snage iz Bjelorusije.

Lukašenko je istakao da, iako je Rusija rasporedila taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, Putin nikada neće upotrebiti to oružje bez dozvole bjeloruskog lidera.

Istovremeno, on je naglasio da je spreman da izda dozvolu za upotrebu nuklearnog oružja iz Bjelorusije.

„Apsolutno sam spreman, inače zašto imati ovo oružje? Ako i jedna čizma (stranog vojnika) pređe granicu Bjelorusije. Nećemo nikoga da napadamo, uključujući Ukrajinu'', upozorio je Lukašenko.

Kada su u pitanju politički zatvorenici koji su nedavno pušteni iz zatvora u Bjelorusiji, Lukašenko je rekao da se ne radi o signalu da on želi da uspostavi bolje odnose sa Zapadom, već uglavnom o zdravlju tih ljudi.

„Oslobodili smo političke zatvorenike iz humanitarnih razloga. To su uglavnom odrasli, veoma odrasli ljudi i pacijenti sa nekom vrstom bolesti. I ovo nije korak ka poboljšanju odnosa sa vama (Zapadom). Ako ne želite odnos sa nama, ne morate. Preživjećemo i bez vas“, poručio je Lukašenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije