Svijet

"London, Vašington i Pariz paralizovali rad Savjeta bezbjednosti UN"

"London, Vašington i Pariz paralizovali rad Savjeta bezbjednosti UN"
Foto: Arhiva | "London, Vašington i Pariz paralizovali rad Savjeta bezbjednosti UN"

LONDON - Aktivnost Savjeta bezbjednosti UN trenutno je praktično paralizovana zbog postupaka Velike Britanije, SAD i Francuske, izjavio je ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin.

"Trenutno postoji ozbiljan sukob /unutar UN/. Savjet bezbjednosti je paralizovan. Imamo Rusiju sa jedne strane, a protiv nas Francusku, SAD i Britaniju kao stalne članice", rekao je Kelin.

On je istakao da je Rusija, ponekad, zajedno sa Kinom, ali da i Peking ima sopstvenu politiku, te se ne može reći da su 100 odsto zajedno.

"Ipak, mi smo na istoj strani. Zato pozivamo na određene reforme u UN koje će uključivati predstavnike globalnog Juga - Afriku i Latinsku Ameriku. Diskusije o tome se nastavljaju", naveo je Kelin.

Ruski ambasador naglasio je da UN "ne mogu da vode računa o svim sukobima u svijetu", te je za rješavanje lokalnih pitanja neophodno osnivanje efikasnih regionalnih agencija.

On je podsjetio da na istoku postoji ASEAN, te da se pokušalo da se od OEBS-a napravi regionalna organizacija.

"To je u početku funkcionisalo u smislu /rješavanja/ sukoba, ali je kasnije, nažalost, Zapad pretvorio OEBS u određeni instrument samo za ljudska prava. To je bio naš veliki problem. OEBS ne može da funkcioniše kao regionalna organizacija za Evropu u rješavanju sukoba", dodao je Kelin.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije