Svijet

"Lijepoj guvernerki" 13 godina zatvora, primala mito, imala 58 ljubavnika

"Lijepoj guvernerki" 13 godina zatvora, primala mito, imala 58 ljubavnika
Foto: Screenshot/X | "Lijepoj guvernerki" 13 godina zatvora, primala mito, imala 58 ljubavnika

PEKING - Bivša kineska zvaničnica u jugozapadnoj Kini Džong Jang osuđena je na 13 godina zatvora i novčanu kaznu od 130.000 evra zbog zloupotrebe položaja, uključujući seksualne odnose sa 58 podređenih i prihvatanje gotovo osam miliona evra mita.

Džong (52), prethodno je bila guvernerka i zamjenica sekretara Komunističke partije u okrugu Ćijanan, u pokrajini Gidžu.

Poznata po svom izgledu, često su je nazivali "lijepom guvernerkom" tokom njenog mandata, a nije se udavala i nije imala djecu, prenio je Saut Čajna morning post (SCMP).

Džong je stekla priznanje osnivanjem udruženja za voće i poljoprivredu s ciljem pomoći poljoprivrednicima i uložila vlastita sredstva za podršku starijima u nevolji.

Međutim, dokumentarni film koji je u januaru napravio Radio i Televizija Gidžu otkrio je "zabrinjavajuće aspekte njenog rada".

Izvještaji su ukazivali na to da je Džong prihvatala mito i koristila svoj položaj kako bi obezbijedila povoljne ugovore za kompanije s kojima je imala veze, pod izgovorom da su to državne investicije.

Primjera radi, odobrila je razvoj 170.000 kvadratnih metara zemljišta u visoko-tehnološkom industrijskom parku za biznismena s kojim je imala blizak odnos.

Taj biznismen je kasnije preveo zemljište u razvoj nekretnina, od čega je ona navodno značajno profitirala.

Prema izvještajima NetEase News, pored potrage za moći i bogatstvom, Džong je imala brojne afere s podređenim muškarcima, koristeći izgovore poput "prekovremenog rada" i "poslovnih putovanja" kako bi provodila vrijeme s ljubavnicima.

Neki muškarci su postali njeni ljubavnici zbog prednosti koje je nudila, dok su se drugi prisiljavali da učestvuju iz straha od njenog autoriteta.

Džong se navodno viđala sa 58 ljubavnika i često je viđena u privatnim noćnim klubovima, dodaje SCMP.

U aprilu prošle godine, vlada Gidžua je pokrenula istragu o njenim postupcima, što je dovelo do osude za korupciju.

Pored 13 godina zatvora i kazne od 130.000 evra, a izbačena je iz partije i smijenjena je sa javne funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije