Svijet

Libijac koji je planirao napad u Berlinu trebalo da bude deportovan

Libijac koji je planirao napad u Berlinu trebalo da bude deportovan
Foto: Tanjug/AP | Libijac koji je planirao napad u Berlinu trebalo da bude deportovan

BERLIN - Libijski državljanin, koji se sumnjiči da je pripremao napad na Ambasadu Izraela u Berlinu, trebalo je da bude deportovan prije godinu dana, saznaju njemački mediji.

Libijac, za kojeg se sumnja da je pristalica Islamske države, koji je uhapšen u Bernauu pored Berlina, još od septembra 2023. bio je "obavezan da napusti zemlju" zbog odbijenog zahtjeva za azil, izjavila je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Deutsche Welle.

Međutim, centralnu kancelariju za strance u Brandenburgu, odgovornu za odluke o prinudnom vraćanju stranaca, o tome je tek u julu obavijestio okrug Barnim u kojem je Bernau.

Portparol okruga nije odmah mogao da objasni kako je došlo do ovog dugog perioda između utvrđivanja i prijave, ali je najavio da će to biti istraženo.

U subotu naveče, navodni pristalica terorističke organizacije Islamska država uhapšen je zbog sumnje da je planirao napad vatrenim oružjem na Ambasadu Izraela u Berlinu. Trenutno se nalazi u pritvoru.

Prema informacijama agencije dpa, osumnjičeni, koji je navodno u Evropu došao sa turističkom vizom preko Malte, nije podnio žalbu na odbijanje njegovog zahtjeva za azil.

Iz bezbjednosnih krugova navodi se da mu je izdata privremena dozvola boravka koja važi do decembra 2024.

Prema informacijama javnog servisa ARD, osumnjičeni je krajem 2022. godine ušao u Njemačku i ubrzo nakon toga podnio zahtjev za azil, koji je odbijen u septembru 2023.

Tokom pretrage njegovog stana za sada nije pronađeno nikakvo vatreno oružje. Prije hapšenja, ovaj Libijac nije bio poznat njemačkoj policiji ili obavještajnoj službi kao ekstremista.

Pošto prema dosadašnjim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg nije počinio nikakva krivična djela, njegov mogući odlazak iz zemlje nije bio na listi prioritetnih slučajeva, kako je to uobičajeno kod osoba koje su označene kao "opasni islamisti" i teški kriminalci.

"Generalno, povratak u Libiju trenutno nije moguć, pogotovo jer su međunarodne avionske veze s tom zemljom obustavljene", izjavila je portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Brandenburga. 

Deportacije na dobrovoljnoj osnovi su, međutim, moguće.

Za Libiju ne postoji opšta zabrana protjerivanja na nivou cijele Njemačke, ali faktički su prinudna vraćanja teško izvodljiva zbog nefunkcionalnih državnih struktura u toj severnoafričkoj zemlji. Zbog toga već godinama niko iz Njemačke nije deportovan u Libiju.

Slična rasprava vodila se i u avgustu, kad je jedan Sirijac nožem usmrtio tri osobe na festivalu u Zoligenu. I on je trebalo davno da napusti Njemačku ili bude deportovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije