Svijet

Lavrov: Ključ nisu teritorije, već zaštita ljudskih prava

Lavrov: Ključ nisu teritorije, već zaštita ljudskih prava
Foto: Tanjug / AP | Lavrov: Ključ nisu teritorije, već zaštita ljudskih prava

​MOSKVA - Teritorije nisu ključno pitanje ukrajinskog sukoba, već zaštita ljudskih prava, izjavio je u ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Nije riječ o teritorijama. Nikada nismo željeli nečiju teritoriju. Mi smo samo željeli da ljudi koji su sastavni dio `ruskog svijeta`, ruske kulture, ruskog jezika, istorije, vjere, budu humano tretirani, kao što propisuju međunarodno pravo i brojne konvencije o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina, kao i Povelja UN", rekao je Lavrov.

On je dodao u obraćanju novinarima poslije sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemlja regije Persijskog zaliva da "problem nije u teritorijama, nego u ljudskim pravima".

Lavrov je naglasio da se "nijedna inicijativa za rješavanje sukoba u Ukrajini ne bavi pravima stanovništva koje govori ruski".

"Lako ćemo se dogovoriti o mjestu i vremenu održavanja sastanka, ali prvo moramo da razumijemo o čemu ćemo razgovarati. Mi štitimo ljude i svi koji su zainteresovani da doprinesu rješenju moraju to da shvate", rekao je Lavrov na pitanje o potencijalnom organizovanju mirovne konferencije, prenosi "Srna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije