Svijet

Lajpcig u šoku: Prvo je on došao iz Srbije, pa žena i djeca

Lajpcig u šoku: Prvo je on došao iz Srbije, pa žena i djeca
Foto: Twitter / Printscreen | Lajpcig u šoku: Prvo je on došao iz Srbije, pa žena i djeca

​LAJPCIG - Šok i tuga u Lajpcigu gdje je u petak uveče preminula djevojčica (7) iz Srbije kojoj je, kako se sumnja, sestra (13) zadala brojne ubode, a potom pozvala policiju i prijavila zločin.

Ispred zgrade gdje se dogodila tragedija u petak uveče i subotu tokom dana bile su prisutne policijske i ekipe forenzičara, a komšije ne mogu da vjeruju šta se dogodilo u njihovom kraju.

U trenutku napada, roditelji nisu bili kod kuće. Komšije kažu da je porodica iz Srbije bila "tiha i druželjubiva". Navode da je otac došao iz Srbije davno i da je duže vrijeme živio u tom kraju, a da je kasnije doveo suprugu i djecu.

Za djevojčice kažu da su bile fine i lijepo vaspitane. Naveli su i da su majku često viđali kraj otvorenog prozora kako kuva.

Šta se tačno dogodilo u zgradi na jugozapadu Lajpciga i dalje je misterija. Policija pokušava da ustanovi da li je djevojčica izbodena tokom igre, nakon svađe ili je zločin planiran unaprijed. Djevojčica (13) koja se sumnjiči da je izbola sestru, prebačena je u specijalnu bolnicu i pruža joj se podrška. Kristijan Ludke, poznati dječiji psiholog rekao je da je potrebno upoznati se sa događanjima u porodici kako bi se rasvjetlili svi elementi ove tragedije.

Iz policije su naveli da su u toku saslušanja i da bi trebalo i da osumnjičena djevojčica da iskaz.

"Glavni fokus je sada na zbrinjavanju djevojčice, koja je sada u specijalističkoj bolnici", naveli su iz policije.

Prema krivičnom zakonu, djevojčica zbog godina ne može krivično da odgovara za zločin.

"Djeca koja počine tako stravičan čin često su pod stravičnim stresom. U većini slučajeva imali su neke traume, bili su zapostavljani ili zlostavljani. Oni nisu u stanju da kontrolišu svoja osjećanja", smatra Ludke.

Nezamislivo je šta bi moglo da se dešava u glavi nekog djeteta koje je spremno da posegne za oružjem i izbode mlađu sestru. Ludke kaže da se ne radi nužno o mržnji.

"Često je to kombinacija bijesa, očaja i bespomoćnosti. Takva djeca su u velikoj mjeri opterećena sopstvenim životima. Ponekad su i sama maltretirana i nemaju emocionalnu i kognitivnu zrelost da na kraju mogu da procijene šta rade", tvrdi Ludke.

On kaže da se rijetko događa da dijete postane ubica preko noći.

"Često je to duga istorija emotivnih i porodičnih problema. Postoje često i problemi u okruženju i neka djeca nisu sposobna da kontrolišu svoje impulse. Na kraju dana djeca su slika svih porodičnih problema", kaže Ludke.

Objašnjavajući zašto je nakon napada djevojčica sama pozvala Hitnu pomoć, Ludke kaže da je vjerovatno bila izbezumljena.

"Odjednom je shvatila koliko je to bilo strašno, a onda je pozvala pomoć", kaže Ludke.

Tek kada bude jasan slijed događaja biće donijeta odluka da li će djevojčica biti smještena u bezbijednu ustanovu ili u hraniteljsku porodicu, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije