Svijet

Kredit G7 za Ukrajinu: SAD izdvajaju 20 milijardi dolara

Kredit G7 za Ukrajinu: SAD izdvajaju 20 milijardi dolara
Foto: Twitter / Printscreen | Kredit G7 za Ukrajinu: SAD izdvajaju 20 milijardi dolara

​VAŠINGTON - Američka vlada je pristala da svoj dIo od 20 milijardi dolara izdvoji za veći kredit G7 za Ukrajinu, koji će biti obezbijeđen pod garancijom profita od zamrznute imovine Rusije, saopštila je američka ministarka finansija Dženet Jelen na sastanku u Vašingtonu sa ukrajinskim kolegom Serhijem Marčenkom.

"G7 namjerava da Ukrajini obezbijedi kredit od 50 milijardi dolara do kraja ove godine. A Amerika će se pridružiti G7 kako bi Ukrajini dale kredit od 20 milijardi dolara, koji će biti otplaćen prihodima iz ruskih sredstava", napomenula je Jelen, prenosi "Ukrinform".

Prema njenim riječima, to znači da će za svoj "nelegalni rat biti prinuđena da plati Rusija, a ne američki i evropski poreski obveznici".

S tim u vezi, ministri finansija SAD i Ukrajine potpisali su zajedničku izjavu kojom se utvrđuju namjere SAD u vezi sa ciljanim izdvajanjem sredstava za podršku Ukrajini.

Odluka SAD objavljena je nakon višemjesečnih pregovora između zemalja G7 u vezi sa strukturom zajma od 50 milijardi dolara za Ukrajinu pod garancijom zamrznutih sredstava Rusije.

Evropski parlament je u utorak podržao rezoluciju o stvaranju Mehanizma kreditne saradnje sa Ukrajinom i pružanju izuzetne makrofinansijske pomoći. 

Riječ je o 35 milijardi evra iz fodnova EU, kao i o mehanizmu koji će pomoći u otplati kredita u iznosu do 45 milijardi evra koje obezbjeđuju partneri, na račun kamata od zamrznute imovine Ruske Federacije, podsjeća ukrajinska agencija, prenosi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije