Svijet

Kraljica Elizabeta nije umrla od starosti: Džonson otkrio pravi uzrok

Kraljica Elizabeta nije umrla od starosti: Džonson otkrio pravi uzrok
Foto: Tanjug/AP | Kraljica Elizabeta nije umrla od starosti: Džonson otkrio pravi uzrok

LONDON - Predsjednik Francuske Emanuel Makron pokušao je da natjera Veliku Britaniju da pati zbog izlaska iz Evropske unije, napisao je bivši britanski premijer Boris Džonson u svojim novim memoarima.

U najnovijem odlomku iz njegovih memoara "Oslobođen", Džonson je optužio predsjednika Francuske da koristi neregularnu migraciju kao "oružje" za podrivanje Brexita, prenio je Politico.

Dodao je da je Makron izgleda spreman da zatvori oči pred bandama koje krijumčare ljude preko Lamanša i tvrdi da francuski lider vidi Brexit kao "strašno uvrijedljiv potez prema EU i njegovom viđenju svijeta."

Postojala su, kako tvrdi Džonson, "mnoga pitanja oko kojih, kada bi mu se pružila prilika, ne bi oklijevao da 'zavrne' Britaniju koja se odlučila za Brexit", zadajući "kazneni udarac" i ostavljajući Džonsona da "više-manje očajava" zbog predsjednika Francuske.

Dvojica lidera imali su hladan odnos kada je Džonson bio na funkciji, sa oštrim neslaganjima oko Brexita, rata u Ukrajini i prava na ribolov, između ostalog.

"Makron je bio protiv ponovnog pregovora o britanskom sporazumu o Sjevernoj Irskoj nakon Brexita", navodi Džonson.

Pokojna britanska kraljica Elizabeta II patila je od raka kostiju u posljednjim godinama života, napisao je Džonson u svojim memoarima koji bi trebali bili objavljeni sljedećeg mjeseca.

Prema kratkom isječku iz memoara koji bi trebali biti objavljeni pod naslovom "Oslobođen" (Unleashed), Džonson je znao "godinu ili više" da je Elizabeta imala "oblik raka kostiju", i to u vrijeme kada je podnio ostavku 2022, svega dva dana prije njene smrti, prenio je Politico, dodajući da je to prvi put da je nekadašnji visoki britanski funkcioner naveo da uzork njene smrti nije "starost", kako je navedeno u njenoj smrtovnici, prenosi Euronews.

U opisu svog posljednjeg susreta sa Elizabetom II, Džonson je naveo da je izgledala "bljeđe i pogrbljenije nego inače", da je imala "tamne modrice na rukama i zglobovima, vjerovatno od infuzije i injekcija". Naveo je da njeno raspoloženje "nije bilo potpuno urušeno njenom bolešću", dodajući da je "s vremena na vrijeme u njihovom razgovoru ona je i dalje sijala onim velikim osmijehom u svojoj iznenadnoj ljepoti koja podiže raspoloženje".

Džonson je napisao da mu je kraljica često govorila neke informacije prije nego što bi do njega stigle zvaničnim putem, uključujući i one o incidentu kada je avion Kraljevskog vazduhoplovstva pao sa nosača aviona. 

Politico navodi da je kraljičino zdravlje bilo strogo čuvana tajna tokom njene vladavine i da su informacije o sastancima između premijera i monarha obično povjerljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije