Svijet

Koliko je moćna iranska, a koliko izraelska vojska?

Koliko je moćna iranska, a koliko izraelska vojska?
Foto: Tanjug/AP | Koliko je moćna iranska, a koliko izraelska vojska?

Izrael je pokrenuo kopnenu invaziju u Libanu. Potom je došlo do nove eskalacije – rakete su ispaljene iz Irana na Izrael. Sirene su se oglasile širom Izraela.

Dok svijet sa pažnjom prati dešavanja na Bliskom istoku, pozabavili smo se pitanjem koliko je jaka iranska, a koliko izraelska vojska.

Koliko je jaka iranska vojska?

Koliko je jaka iranska vojska? Prije svega, treba razdvojiti regularnu, tradicionalnu vojsku i Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC). Radi se o gardi koja je dominantna, ali ne i jedina grana iranskih oružanih snaga. IRGC je osnovan nedugo nakon Islamske revolucije 1979. godine i smatra se ključnom komponentom iranske vojne moći.

Što se tiče ukupne vojne snage Irana, prema stranici Global Firepower, koja svake godine od 2006. objavljuje godišnji izvještaj i rang-listu nacionalnih oružanih snaga, Iran zauzima 14. mjesto. Izrael na istoj ljestvici zauzima 17. mjesto. Navodi se da Iran ima 1.18 miliona aktivnih vojnika, od čega je 350 hiljada rezervista, a 220 hiljada pripada raznim paravojnim formacijama.

Imaju ukupno 551 vazduhoplov. Borbena flota sastoji se od 186 aviona. Što se tiče jurišnih aviona, Iran ih ima 21, od čega je 15 spremno za rat, kako se navodi na stranici. Imaju 1996 tenkova (spremnih za borbu 1397) te 101 brod, od čega je sedam fregata i 19 podmornica. Nemaju nosače aviona.

Iran ima jedan od najvećih arsenala balističkih projektila na Bliskom istoku

Zabrinutost među iranskim susjedima izaziva iranski program balističkih projektila. Afshon Ostovar, profesor nacionalne sigurnosti na Mornaričkoj postdiplomskoj školi i stručnjak za iransku vojsku, za New York Times je rekao da Iran ima jedan od najvećih arsenala balističkih projektila i dronova na Bliskom istoku, prenosi Index..

To uključuje krstareće rakete i protivbrodske rakete, kao i balističke rakete dometa do 2000 kilometara, odnosno više od 1200 milja. Dakle, mogu pogoditi bilo koju metu na Bliskom istoku, uključujući Izrael.

Hipersonični projektil

Nije moguće iznijeti tačne brojke, ali Centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u SAD-u poručio je prije nekoliko godina da Iran posjeduje hiljade raketa, što podrazumijeva desetak tipova projektila. Podsjetimo i da IRGC nadzire iranski program balističkih projektila. Ova garda koristila je projektile za napad na sunitske muslimanske militante u Siriji i opozicione grupe iranskih Kurda u sjevernom Iraku.

Iran je 2023. godine predstavio hipersonični projektil, za koji tvrdi da može pogoditi Izrael za 400 sekundi i izbjeći odbrambeni sistem Iron Dome. Stručnjaci su tada govorili da je održivost tog oružja upitna.

Iran nije skrivao ogromne količine bespilotnih letjelica i projektila tokom vojnih parada, a ima ambicije ući u veliki izvozni posao sa bespilotnim letjelicama. To su letjelice koje već koristi Rusija u Ukrajini. Radi se o dronovima Shahed-136, poznatim kao "dronovi samoubice" jer pri sudaru eksplodiraju.

Kakve su iranske nuklearne sposobnosti?

New York Times je zaključio da se iranska vojska smatra jednom od najjačih u regionu u smislu opreme, kohezije, iskustva i kvaliteta osoblja, ali daleko zaostaje za snagom i sofisticiranošću oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i nekih evropskih zemalja.

Problem je što velik dio aviona potiče iz doba šaha Mohammeda Reze Pahlavija, koji je vodio Iran od 1941. do 1979. godine, a mnogi su onesposobljeni zbog nedostatka rezervnih dijelova. Zemlja je takođe kupila malu flotu od Rusije 1990-ih godina, kažu stručnjaci. Dodaju da su iranski tenkovi i oklopna vozila stari i da zemlja ima samo nekoliko velikih mornaričkih brodova.

Iran službeno nema nuklearne bombe, no smatra se da je Teheran značajno unaprijedio svoj nuklearni program otkako se Trampova administracija 2018. godine povukla iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Američki izvještaji govore kako nema dokaza da je Iran nastavio rad na proizvodnji nuklearnog oružja, što je bio slučaj 1990-ih i ranih 2000-ih godina.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei zabranio je razvoj nuklearnog oružja fetvom ranih 2000-ih, ponavljajući svoj stav 2019., kad je izjavio da je "gradnja i skladištenje nuklearnih bombi pogrešno, a njihova upotreba je haram [vjerski zabranjeno]... Iako imamo nuklearne tehnologije, Iran je odlučno izbjegava."

Međutim, 2021. tadašnji je iranski ministar obavještajnih službi rekao da bi pritisak Zapada mogao natjerati Teheran da poradi na nuklearnom oružju.

"U slučaju da cionistički režim [Izrael] napadne naše nuklearne objekte, nećemo se više ustručavati", dodao je Harazi.

Koliko je jaka izraelska vojska?

IDF (Izraelske odbrambene snage) osnovan je 31. maja 1948. godine, samo dvije sedmice nakon izraelske deklaracije o nezavisnosti. Od svog osnivanja, njegova vodeća načela oblikovana su potrebom zemlje da se brani od brojčano nadmoćnijih susjeda. Primarni element ove doktrine je uvjerenje da si Izrael ne može priuštiti da izgubi ijedan rat.

Prema Global Firepoweru, Iran je bolji od Izraela, ali...

Ovogodišnja rang-lista vojne snage zemalja Global Firepower objavljena je sredinom godine. Izraelske odbrambene snage su prema podacima Firepowera na 17. mjestu, dok je Iran na 14. poziciji. Iako Global Firepower otkriva neke odnose snaga i pristojan je pokazatelj vojnog potencijala, generalno se ne smatra najpouzdanijim načinom rangiranja jer ne uzima sve važne parametre u obzir. Ovoj ljestvici se najviše zamjera što u obzir uzima brojke specifičnih naoružanja, a ne bazira se dovoljno na visokoj tehnologiji te nivou obuke i borbenog iskustva same vojske.

Pogotovo to važi za Izrael, čija se snaga očituje u naprednom naoružanju, što podrazumijeva sofisticirane vazdušne snage i sisteme odbrane od projektila. U zemlji postoji i obavezna vojna služba, što doprinosi velikoj i dobroj vojsci.

Global Firepower ne sagledava ni aspekt partnera, a jasno je koliko koristi Izrael ima od Sjedinjenih Američkih Država, uvjerljivo najjače vojne sile na svijetu.

Žene idu dvije godine u vojsku

Prema ovim podacima, izraelsko vojno osoblje broji 646 hiljada ljudi, od čega se aktivnima smatraju 173 hiljade. U rezervnom sastavu je 465 hiljada vojnika. Kopnenu vojsku čini 200 hiljada vojnika, osoblje vazdušnih snaga broji 89 hiljada vojnika, a mornaricu oko 20 hiljada.

Period služenja vojnog roka traje 32 mjeseca za muškarce i 24 mjeseca za žene, a nakon toga slijedi decenijama dugo razdoblje obavezne rezerve (do 50. godine za žene i 55. godine za muškarce).

Izraelska mornarica broji ukupno 109 plovila, dok vazdušne snage u svom sastavu imaju 656 različitih jedinica, od čega 323 borbena aviona. Izraelske snage u sastavu imaju i 1015 bespilotnih letjelica, od čega 350 borbenih. Što se tiče kopnenih snaga, Izrael se može osloniti na 1600 borbenih tenkova i 6500 oklopnih transportera.

Šta sa nuklearnim oružjem?

Što se tiče nuklearnog oružja, u javnosti se pretpostavlja da Izrael ima do 90 bojevih glava te bi mogao stvoriti više od 200 nuklearnih bojevih glava jer, prema podacima Federacije američkih naučnika (FAS), zemlja posjeduje dovoljno materijala za dodatno jačanje svojih zaliha. Izrael ne komentira, potvrđuje niti negira posjedovanje nuklearnog arsenala.

Izrael i Iran: Suprotstavljene vojne filozofije

Izrael i Iran imaju suprotstavljene vojne filozofije. Dok se Izrael oslanja na tehnološku superiornost i pravovremeno obavještajno djelovanje, Iran se oslanja na brojne vojne resurse i paravojne formacije, uključujući Hezbolah i druge proiranske grupe širom regiona. Ove grupe često igraju ključnu ulogu u iranskoj strategiji protiv Izraela i predstavljaju dodatnu prijetnju.

U svjetlu trenutne situacije, vojne analize ukazuju na to da bi sukob između Irana i Izraela mogao biti veoma ozbiljan. Svaka strana ulaže velike napore u jačanje svojih vojnih sposobnosti, dok se geopolitika regiona dodatno komplikuje.

Usporedba oružanih snaga

Iran

Aktivni vojnici: 575 hiljada

Zalihe nuklearnog oružja: Nema

Broj tenkova: 3200

Vazduhoplovne snage: 179 borbenih aviona

Pomoć iz SAD-a: Ne

Izrael

Aktivni vojnici: 173 hiljade

Zalihe nuklearnog oružja: Do 90 bojevih glava

Broj tenkova: 1600

Vazduhoplovne snage: 323 borbena aviona

Pomoć iz SAD-a: Da

Iran posjeduje neke asimetrične prednosti, ali Izrael ima sofisticiranije naoružanje i pomoć SAD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije