Svijet

Kobnih 15 minuta: Pucnjava u Minhenu mogla je biti spriječena

Kobnih 15 minuta: Pucnjava u Minhenu mogla je biti spriječena
Foto: Bundespolizei | Ilustracija

MINHEN - Nakon što je u četvrtak osujećen teroristički napad u centru Minhena, a čiji je neposredni izvođač trebao biti Emrah I. (18), Austrijanac bh.korijena, koji je ubijen u razmjeni vatre s policijom, danas je otkriveno da je sve ovo moglo biti spriječeno.

Naime, kako prenosi njemački Bild, svega 15 minuta prije napada i pucnjave, Emraha I. je primijetila redovna policijska patrola koja je bila zadužena za ovaj kraj. Navodno su ga vidjeli kako izlazi iz automobila renault capture i policajci su čak i primijetili da nešto nije u redu, ali su odvezli, ne zaustavivši ga.

“U momentu kada je počinilac izlazio iz automobila, vidjela ga je patrola”, priznaje Kristijan Huber, koji se nalazi na čelu Operativnog odjeljenja minhenske policije:

”Njima se zaista učinilo da on drži nešto poput oružja, ali nisu bili sigurni. Upravo zato, ista ta patrola se vratila u roku od par minuta kako bi ga provjerili, ali on je već bio nestao sa mjesta gdje je parkirao auto”, rekao je Huber.

Podsjetimo, Emrah I. je osumnjičen za pucnjavu u blizini izraelskog konzulata u Minhenu, a ubijen je u razmjeni vatre sa policijom.

Osumnjičeni se dovezao do Dokumentacionog centra nacionalsocijalizma, otvorenog 2015. noseći nadograđenu verziju karabina j i potom pucao na obližnju policijsku stanicu.

Incident se desio na godišnjicu napada tokom Olimpijade 1972. kada su palestinski teroristi ubili 11 izraelskih sportista u Minhenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije