Svijet

Ko je čovjek koji je pobijedio na izborima: “Tvrđava Austrija, domovina umjesto islama”

Ko je čovjek koji je pobijedio na izborima: “Tvrđava Austrija, domovina umjesto islama”
Foto: Tanjug/AP | Ko je čovjek koji je pobijedio na izborima: “Tvrđava Austrija, domovina umjesto islama”

Desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) relativni je pobjednik austrijskih parlamentarnih izbora, osvojivši 29,2 procenta glasova.

Iza FPÖ-a plasirala se konzervativna Narodna stranka (ÖVP) s 26,5 procenata, zatim socijaldemokrati (SPÖ) s 21 procentom, Nova Austrija i Liberalni forum (NEOS) s osam procenata te Zeleni s 7,4 procenta. Najveći rast broja glasova u poređenju s posljednjim izborima 2019. zabilježio je FPÖ (+13%), dok su najveći gubitnici ÖVP (-11%) i Zeleni (-5,6%).

To znači da će u novom sazivu 183-članog parlamenta FPÖ imati 58 poslanika, ÖVP 52, socijaldemokrati 41, liberali 17, a zeleni 15. Što se tiče pitanja budućih koalicijskih većina nakon nedeljnih izbora za Nacionalno veće - prema projekciji APA/ORF/FORESIGHT - matematički postoje tri dvostranačke koalicije. Međutim, samo bi one između FPÖ-a i ÖVP-a sa 108 mesta te između FPÖ-a i SPÖ-a s 97 mjesta imale uvjerljivu većinu mandata, dok bi "velika koalicija" ÖVP-a i SPÖ-a imala samo 93 mjesta u Nacionalnom vijeću. Za većinu su potrebna najmanje 92 mjesta, a ni tih 93 mandata za narodnjake i socijaldemokrate nisu fiksna jer bi jedan poslanički mandat ÖVP-a mogao pripasti FPÖ-u.

FPÖ promoviše ideju "Tvrđava Austrija", zalažući se za odbijanje migranata na austrijskoj granici, postavljanje graničnih ograda na osjetljivim područjima i suspendovanje prava na azil. Takođe, stranka se zalaže za takozvanu "remigraciju", pod čime desničarski populisti podrazumijevaju "povratak svih ilegalnih migranata na osnovu zakonskih odredbi".

Predvodi ih Herbert Kikl koji je izrazio namjeru postati "narodni kancelar", kako su to desničari promovisali tokom izborne kampanje uprkos optužbama da se taj izraz povezuje s nacističkim režimom. Još kao pisac govora i menadžer kampanja kreirao je slogane poput "Domovina umjesto islama" ili "Više hrabrosti za našu bečku krv - previše stranaca nikome ne prija" (što se na njemačkom rimuje). Tokom pandemije FPÖ je postao portparol protivnika lockdown-a i obaveznog vakcinisanja, a ukinuo bi i sankcije Rusiji. Ali kako je podsjetio Deutsche Welle, FPÖ se uz pomoć Kikla pozicionirao kao "socijalna narodna stranka" koja se prvenstveno želi brinuti o interesima Austrijanaca.

Jedno je sigurno: formiranje vlade biće teško i vjerovatno dugotrajno. FPÖ je formalno u udobnoj startnoj poziciji, ali osvajanje kancelarskog ureda je sve samo ne sigurno, kazao je politički konsultant Thomas Hofer:

"Njihova pobjeda puna je zamki jer je moguće da niko neće podržati kancelara iz Slobodarske stranke, ali to bi onda FPÖ-u išlo u prilog za buduće izbore."

FPÖ je odmah sastavio svoj pregovarački dokument koji se dobrim dijelom temelji na predizbornom programu "Tvrđava Austrija". No zahtjevi na temu azila i migracija vjerovatno će biti velike prepreke mogućim koalicionim partnerima, iako je Slobodarska stranka nedavno ÖVP-u ponudila da zajedno provedu pomenute mjere.

Sada je odluka u rukama austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena koji je u nedjelju naveče za televizijsku stanicu ORF rekao da će razgovarati sa svim strankama zastupljenim u Nacionalnom veću i tako ostavio otvorenim kome će dati nalog da sastavi vladu.

"I bez obzira na to kako će buduća savezna vlada biti sastavljena, njen centralni cilj mora biti omogućiti nam svima dobru budućnost", upozorio je na X-u.

Van der Bellen je odgovoran za imenovanje saveznog kancelara, a kao šef države je slobodan i nezavistan u odluci koga će imenovati. U Austriji kancelara ne bira parlament, a on je unaprijed jasno dao do znanja da ne bi imenovao Kikla za kancelara. Dakle, mandat za formiranje vlade možda neće nužno pripasti pobjedniku izbora.

FPÖ-ova pobjeda je s radošću dočekana u Rusiji, a mađarski premijer Viktor Orbán je izborne rezultate, očekivano, ocijenio kao istorijske. "Nova pobjeda za ‘Domoljube‘ (poslanički klub u Evropskom parlamentu) - istorijska pobjeda za FPÖ u Austriji! Čestitke Herbertu Kicklu!" - napisao je Orbán na društvenoj mreži X.

Etablirane stranke su najveći krivci za prodor desničara, upozorava najtiražniji austrijski dnevnik Kronen Zeitung: "Sada se niko iz ÖVP-a i SPÖ-a ne bi trebao buniti. Karlu Nehameru je trebalo neko vreme da razvije kancelarski format. Andreas Babler bio je kobna greška za SPÖ od samog početka. I tako se dogodilo što se moralo dogoditi."

Međutim, čelnik socijaldemokrata Andreas Babler ni uprkos kritikama ne pomišlja na povlačenje, nego je formirao pregovarački tim za pregovore s ÖVP-om. Politolozi upozoravaju da je teško i zamisliti da se Nehamer i Babler mogu složiti, no to traži javnost u Austriji. Istraživanja pokazuju da u sljedećoj vladi oko 61 procenat birača želi ÖVP, a oko 48 procenata SPÖ. ÖVP je omiljeni partner u vladi među socijaldemokratskim biračima SPÖ-a, ali problem su razlike oko strateške teme - dok se ÖVP zalaže za "strogi sistem azila" i želi zaustaviti ilegalnu migraciju, a u inostranstvu uspostaviti procedure za dobijanje azila, SPÖ zagovara mnogo inkluzivniji odnos prema migrantima.

Izbori za Nacionalno vijeće otkrili su velike razlike u biračkom ponašanju između gradova i ruralnih zajednica. U Beču i velikim gradovima najbolje su prošli socijaldemokrati (a veoma dobro i Zeleni, iako generalno stagniraju), ali ruralne sredine i mala mjesta podržavaju desničarski FPÖ.j, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije