Svijet

Ko je Kir Starmer, novi britanski premijer?

Ko je Kir Starmer, novi britanski premijer?
Foto: Tanjug | Ko je Kir Starmer, novi britanski premijer?

LONDON - Kir Starmer, predsjednik Laburističke partije, novi je premijer Velike Britanije i to nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu na parlamentarnim izborima.

Britanski kralj Čarls III povjerio mu je u petak mandat za formiranje novog sastava Vlade Velike Britanije.

Imenovanje Starmera za premijera potvrdila je Bakingemska palata.

Starmer je izabran je za lidera Laburističke stranke poslije Džeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je partija pretrpjela svoj najveći poraz na opštim izborima u posljednjih 85 godina. Prethodno je bio na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva, prenio je BBC.

Starmer je postavio za svoju misiju da Laburističku partiju povuče nazad u centar i učini je ponovo "izbornom", u projektu koji mu je donio i pohvale i kritike.

Proglašen je vitezom 2014. godine za zasluge u krivičnom pravosuđu.

Rođen je u južnom Londonu 2. septembra 1962. godine.

Dok je radio kao advokat, upoznao se sa svojom suprugom Viktorijom, koja radi za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu i kojom se oženio 2007. godine te sa njom ima dvoje djece.

Hrvatska je Starmera 2014. godine angažovala u svom pravnom timu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. U martu te godine Starmer je bio zadužen da sudijama u Hagu predstavi događaje u Vukovaru tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka.

Britanski mediji navode i da je Starmer navijač londonskog fudbalskog kluba Arsenal.

Kako prenose mediji, bio je inspiracija za lik zavodnika iz filmova o Bridžit Džons iz devedesetih godina prošlog vijeka, ali to nikada nije potvrđeno.

Iako je prvobitno proteste "Black lives matter" protiv policijske brutalnost nad crnim ljudima nazvao samo "trenutkom", Starmer se ubrzo pokajao i pružio podršku pokretu.

Kako prenose mediji, njegov biograf i autor knjige "Kir Starmer: Biografija", Tom Boldvin, rekao je da je Starmer kao dijete bio zadirkivan zbog svog neobičnog imena Kir, koje na irskom i galskom znači mračan ili zamišljen. Navodno su njegovi roditelji, inače socijalisti, dali sinu ime po Kiru Hardiju, škotskom sindikalisti iz 19. vijeka, koji je 1900. godine osnovao Laburističku partiju.

Starmer je pred izbore obećao da će "vratiti kompetentnost" Vladi, nacionalizovati neke željeznice i komunalna preduzeća, povećati minimalnu zaradu, oporezivati školarinu privatnih škola, poboljšati javni zdravstveni sistem i ponuditi besplatan doručak u javnim osnovnim školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije