Svijet

Kina gradi najvišu svjetsku meteorološku stanicu

Kina gradi najvišu svjetsku meteorološku stanicu
Foto: Unsplash | Kina gradi najvišu svjetsku meteorološku stanicu

PEKING - Meteorološki balon sa navigacijom "BeiDou" lansiran je u nacionalnu meteorološku osmatračku stanicu u okrugu Baingoin u jugozapadnoj kineskoj autonomnoj regiji Sizang, saopštila je kineska meteorološka uprava.

Ovo označava uspostavljanje najviše svjetske meteorološke stanice za posmatranje "BeiDou" na velikoj nadmorskoj visini, naveli su iz meteorološke uprave, prenio je Kineski međunarodni radio.

Nakon 65 minuta uspona kroz oblake, meteorološka oprema "BeiDou" na meteorološkom balonu emitovala je meteorološke podatke, uključujući temperaturu, vlažnost, vazdušni pritisak, smjer vjetra i brzinu vjetra, sa visina između 4.706 metara i 31.680 metara.

Kada bude operativna, meteorološka stanica će se pohvaliti mogućnostima zajedničkog meteorološkog osmatranja na zemlji i na velikim visinama, prenio je Euronews.

Ovo će povećati gustinu i preciznost mreža za posmatranje na velikim visinama u Sizangu i poboljšati praćenje vremenskih uslova kao što su grmljavine, jaki vjetrovi i obilne padavine na visoravni Ćinghai-Sizang.

Takođe će podržati studije o efektima povećanja padavina, uz poboljšanje tačnosti prognoze i jačanje prevencije meteoroloških katastrofa i napora za pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije