Svijet

"Kina, Rusija, Sjeverna Koreja i Iran ujedinjeni protiv Zapada"

"Kina, Rusija, Sjeverna Koreja i Iran ujedinjeni protiv Zapada"
Foto: Tanjug | "Kina, Rusija, Sjeverna Koreja i Iran ujedinjeni protiv Zapada"

ATLANTA – Decenijama nakon sila Osovine nacističke Njemačke, fašističke Italije i imperijalnog Japana i antizapadne koalicije iz doba Hladnog rata, kao i godina otkako je Džordž Buš Mlađi nazvao američke neprijatelje Iran, Irak i Sjevernu Koreju "osovinom zla", postoji percepcija da je nova, veza između Kine i Rusije u porastu.

Takvo usklađivanje bi spojilo dvije dugogodišnje nuklearne sile, sa državom za koju se vjeruje da je proizvela veliki broj nuklearnih bojevih glava u Sjevernoj Koreji i Iran, za koji SAD kažu da bi takvo oružje vjerovatno mogao dobiti za nekoliko sedmica.

Vojno partnerstvo Sjeverne Koreje s Rusijom sada povezuje teški, vrući sukob u Evropi s posebno napetim periodom hladnog sukoba na Korejskom poluostrvu, jer je sjevernokorejski lider Kim Džong Un podigao svoje prijetnje prema jugu, gdje tehnički idalje traje ratno stanje, piše CNN.

Nakon obavještajnih podataka o raspoređivanju vojnika Sjeverne Koreje u Rusiju, Južna Koreja je rekla da bi mogla razmotriti isporuku oružja Ukrajini, gs tim da taj američki saveznik tek treba direktno da dostavi oružje.

Za Sjevernu Koreju, gdje je lider Kim pozvao na jačanje ilegalnog programa nuklearnog oružja u svojoj zemlji, malo se može izgubiti slanjem, kako se vjeruje, miliona artiljerijskih granata, balističkih projektila kratkog dometa i, odnedavno, vojnika u Rusiju.

Postavlja se pitanje da li se ova trenutna taktička usklađivanja mogu održati i nakon rata u Ukrajini i evoluirati u direktnu koordinaciju između sve četiri nacije.

Ključni faktor u razvoju bilo kakvog daljeg usklađivanja je Kina, kažu posmatrači – daleko najmoćniji igrač u grupi, vodeći trgovinski partner za Rusiju, Sjevernu Koreju i Iran, i naciju koju SAD vide kao svog primarnog protivnika.

Kako su se podjele s Vašingtonom produbljivale, Peking je pojačao napore da stavi na kušnju globalno vodstvo SAD-a i oblikuje međunarodni poredak u onaj koji favorizira Kinu.

Uloga Rusije u tim naporima bila je prikazana ove sedmice u njenom jugozapadnom gradu Kazanju, gdje su Ši i Putin pozdravili svoju posvećenost izgradnji "pravednijeg" svijeta na marginama samita grupe BRIKS-a na čijem su članstvu zajednički radili ove godine.

Peking također pažljivo upravlja svojim odnosima sa Sjevernom Korejom – koja je gotovo u potpunosti ekonomski i diplomatski zavisna od Kine. Smatra se da su kineski lideri oprezni u pogledu rastućeg približavanja Kim-Putin i potencijala da osnažena Severna Koreja izazove probleme i privuče veći fokus SAD na region.

Na pitanje o kretanju sjevernokorejskih trupa u Rusiju na redovnom brifingu za novinare u četvrtak, kinesko ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo da "nema informacije o tome".

Iako praktikuje vlastito agresivno ponašanje u Južnom kineskom moru i prema Tajvanu, Kina možda ne želi izgledati kao da se previše oslanja na ova partnerstva i ometa napore da se prikaže kao odgovoran, globalni lider.

Zauzvrat, Pjongjang, koji je bez novca i međunarodno izolovan, vjerovatno je dobio hranu i druge potrepštine – i potencijalno podržava razvoj svojih svemirskih kapaciteta, što bi takođe moglo pomoći njegovom sankcionisanom raketnom programu.

Važnost ratovanja dronovima u Ukrajini je takođe dovela do toga da Rusija traži od Irana nabavku – produbljivanje sigurnosnog usklađivanja koje datira iz 2015. i rata u Siriji, kada su oboje podržavali režim Bašara al-Asada.

A za Teheran – opterećen velikim zapadnim sankcijama i upleten u širenje bliskoistočnog sukoba s Izraelom koji podržava SAD – smatra se da bi isporuka oružja Rusiji potencijalno ojačala njegov odbrambeni sektor, dok mu veze s Pekingom i Moskvom pružaju diplomatsko pokriće.

NATO je takođe posljednjih godina krenuo u jačanje odnosa sa američkim saveznicima i partnerima u azijsko-pacifičkom regionu, sa prošlonedeljnim sastankom ministara odbrane kojem su se po prvi put pridružile Australija, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Kratkoročno, ruska partnerstva u oružju također otvaraju vrata Iranu i Sjevernoj Koreji da potencijalno nabave i proizvode visokosofisticirano rusko oružje, pa čak i da ih isporuče širom svijeta.

Trenutna dinamika takođe povećava rizik da budući sukobi – uključujući onaj u kojem je Kina u centru, a ne Rusija – dovedu do koordinacije između ta četiri subjekta, ocjenjuju neki analitičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije