Svijet

Kimova vojska u Rusiji digla Zapad na noge

Kimova vojska u Rusiji digla Zapad na noge
Foto: Tanjug/AP | Kimova vojska u Rusiji digla Zapad na noge

PJONGJANG - Uključivanje redovnih trupa Sjeverne Koreje u podršku Rusiji u ratu u Ukrajini predstavljalo bi ozbiljnu eskalaciju rata, rekli su francuski i ukrajinski ministri spoljnih poslova na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro, u svojoj prvoj posjeti Ukrajini od stupanja na dužnost, posjetio je i istočnu Ukrajinu, gdje Francuska gradi dva nova centra za zaštitu djece pogođene ratom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u četvrtak Sjevernu Koreju da je ustupila svoje oficire Rusiji i da se sprema da pošalje 10.000 vojnika kao pomoć Moskvi u ratu u Ukrajini, prenosi Index hr.

Novi šef NATO-a Mark Rute rekao je da za sada nema dokaza o umiješanosti Pjongjanga na terenu. 

Prema riječima francuskog ministra, to bi predstavljalo ozbiljnu eskalaciju i gurnulo sukob u novu, dodatno eskalirajuću fazu. Baro ocjenjuje da bi to bio znak da se Moskva muči sa ovim ratom.

Ukrajinski šef diplomatije Andrij Sibiha rekao je da je rizik od eskalacije rata zbog poteza Sjeverne Koreje ogroman, prenosi Nova.

Naglasio je da je to ogromna prijetnja dalje eskalacije rata u Ukrajini.

"Postoji veliki rizik da će rat premašiti sadašnji obim i preliti se preko granica", rekao je Sibiha.

Zelenski je u četvrtak predstavio svoj "plan pobjede" koji bi omogućio Ukrajini da okonča rat najkasnije sljedeće godine, a prvi korak bi bilo bezuslovno članstvo Ukrajine u NATO-u. On je u govoru pred parlamentom u Kijevu napao ne samo Rusiju, već i njene saveznike Iran, Sjevernu Koreju i Kinu, koje je nazvao "koalicijom zločinaca".

Rute je rekao da je "plan pobjede" ukrajinskog predsjednika dobar signal, ali da ga, kako sada stvari stoje, ne može u potpunosti podržati. Prema Barou, Francuska je, s druge strane, otvorena za ideju da se Ukrajini odmah uputi poziv za članstvo u NATO, dodajući da će se o tome i dalje razgovarati sa saveznicima.

Ukrajinska vlada je objavila snimak za koji tvrdi da prikazuje sjevernokorejske vojnike u Rusiji. Video je objavio Ukrajinski centar za strateške komunikacije, koji djeluje u okviru ukrajinskog Ministarstva kulture i informisanja.

Na snimku objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu Centra, prema Ukrajini, vidi se kako sjevernokorejski vojnici preuzimaju vojne uniforme i opremu u vojnoj bazi na dalekom istoku Rusije. Kako navode iz Centra, video je nastao u centru za obuku u Sergejevki.

Ruski blogeri objavili su još jedan video koji navodno prikazuje sjevernokorejske vojnike koji se obučavaju u Rusiji, vjerovatno snimljen u istoj ruskoj bazi na istoku zemlje. 

"Ima ih na milione", kaže glas na ruskom na snimku, koji je očigledno napravljen tajno.

Ukrajinski izvori danima tvrde da su sjevernokorejski vojnici poslati u Rusiju da učestvuju u ratu protiv Ukrajine. Više od 10.000 sjevernokorejskih vojnika obučava se za rat protiv Ukrajine na teritoriji Rusije, tvrde obavještajni izvori iz Ukrajine i Južne Koreje.

Kako je u intervjuu za stranicu "The War Zone" rekao Kirilo Budanov, šef vojne obavještajne službe Ukrajine, oko 11.000 pripadnika pješadijskih jedinica sjevernokorejske vojske trenutno prolazi obuku za rat na istoku Rusije. Očekuje se da će biti spremni do 1. novembra, odnosno za manje od dvije nedjelje.

Očekuje da će prvi kontingent, oko 2.600 vojnika, biti raspoređen u Kurskoj oblasti, u koju su elitne ukrajinske jedinice upale prije više od dva mjeseca. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije