Svijet

Kim posjetio fabriku uranijuma: Sjeverna Koreja objavila fotografije

Kim posjetio fabriku uranijuma: Sjeverna Koreja objavila fotografije
Foto: Tanjug / AP | Kim posjetio fabriku uranijuma: Sjeverna Koreja objavila fotografije

​PJONGJANG - Sjevernokorejski lider Kim Džong Un posjetio je kontrolnu sobu u objektu za obogaćivanje uranijuma.

Sjeverna Koreja je prvi put prikazala postrojenje za obogaćivanje uranijuma koje proizvodi materijal za nuklearno oružje, piše "BBC".

Na fotografijama se vidi lider Kim Džong Un, koji je ranije obećao da će "eksponencijalno" povećati zalihe nuklearnog oružja u zemlji, kontrolom tog područja.

Državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) je u izvještaju u petak navela da je on na sličan način pozvao da se u fabrici uranijuma poveća proizvodnja.

Obogaćeni uranijum je neophodan u proizvodnji nuklearnih bojevih glava.

Fotografija prikazuje Kima kako prolazi pored redova centrifuga i razgovara sa vojnim zvaničnicima.

To dolazi usred pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu.

"(Kim) je obišao kontrolnu sobu baze za obogaćivanje uranijuma da bi saznao kako funkcioniše proizvodna linija" izvjestila je "KCNA", dodajući da se "osjećao jakim" kada je vidio lokaciju.

Vlada Južne Koreje saopštila je da oštro osuđuje planove Sjeverne Koreje da poveća proizvodnju.

Sjeverna Koreja nije otkrila kada je Kim posjetio, niti koji objekat je posjetio" da li je ovo dio velikog nuklearnog kompleksa Jongbjon ili neko drugo nepoznato mjesto.

Stručnjaci već dugo sumnjaju da Sjeverna Koreja tajno upravlja najmanje jednim postrojenjem za obogaćivanje uranijuma, pored mjesta Jongbjon.

Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu, rekao je da je Sjeverna Koreja prikazala objekat kako bi se hvalila nuklearnim razvojem ali i signalizirala da je njihov program naoružanja nepovratan.

"Kimov režim se takođe može razmetati da i dalje uživa diplomatsku i ekonomsku podršku Rusije i Kine, uprkos nagomilavanju nuklearne energije" rekao je profesor Isli za "BBC".

Hong Min, analitičar u Institutu za nacionalno ujedinjenje Koreje, rekao je novinskoj agenciji "AFP" da bi fotografije mogle biti "poruka" predstojećim predsjedničkim izborima u SAD, sa ciljem da pokažu narednoj administraciji da će biti "nemoguće uraditi denuklearizacija - Sjeverne Koreje".

"To je poruka koja zahtijeva od drugih zemalja da priznaju Sjevernu Koreju kao nuklearnu državu" rekao je Hong.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje osudilo je Sjever zbog objavljivanja tog objekta, dodajući da nezakonito raspoređivanje nuklearnog oružja krši nekoliko rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

"Svaka nuklearna prijetnja ili provokacija Sjeverne Koreje naići će na snažan odgovor naše vlade i vojske, na osnovu čvrstog saveza Južne Koreje i SAD" saopštilo je ministarstvo za ujedinjenje.

Nije poznato koliko nuklearnog oružja ima Sjeverna Koreja, ali jedna nedavna procjena navodi da je taj broj 50, sa dovoljno materijala da proizvede još 40, navodi "24Sedam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije