Svijet

Kim Jong Un: Ubrzaćemo korake ka tome da postanemo vojna i nuklearna sila

Kim Jong Un: Ubrzaćemo korake ka tome da postanemo vojna i nuklearna sila
Foto: Tanjug/AP | Kim Džong Un: Ubrzaćemo korake ka tome da postanemo vojna i nuklearna sila

PJONGJANG - Sjevernokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da će njegova zemlja ubrzati korake ka tome da postane vojna supersila sa nuklearnim oružjem i da neće isključiti mogućnost da to oružje upotrebi ukoliko "neprijatelj napadne".

Kim je u posjeti Univerzitetu nacionalne odbrane na poligonu za obuku elitnih specijalnih jedinica rekao da "nema nikakvu namjeru" da napadne Južnu Koreju, kao i da je tamošnji predsjednik Jun Suk Jeol potpuno zaokupljen svojom "slijepom vjerom u snagu svog gospodara (Vašington)", prenio je Rojters.

"Svaki put kada sam iznosio naš stav o upotrebi vojne sile, jasno i dosljedno sam koristio kvalifikaciju 'ako'. Ako neprijatelji pokušaju da upotrebe silu protiv naše zemlje, vojska će bez oklijevanja upotrebiti svu ofanzivnu moć. To ne isključuje upotrebu nuklearnog oružja. Naši koraci ka tome da postanemo vojna i nuklearna supersila će se ubrzati", istakao je sjevernokorejski predsjednik, prenosi Tanjug.

Sjeverna Koreja decenijama sprovodi program nuklearnog oružja i vjeruje se da ima dovoljno fisionih materijala da napravi desetine tog oružja, a Kim Džong Un je do sada izvršio šest podzemnih testova nuklearne detonacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije