Svijet

Kim Jong Un prijeti da će uništiti Južnu Koreju nuklearnim oružjem

Kim Jong Un prijeti da će uništiti Južnu Koreju nuklearnim oružjem
Foto: Twitter / Printscreen | Kim Džng Un prijeti da će uništiti Južnu Koreju nuklearnim oružjem

​PJONGJANG - Sjevernokorejski vrhovni vođa, Kim Jong Un zaprijetio je da će upotrijebiti nuklearno oružje i trajno uništiti Južnu Koreju ako bude isprovociran, izvijestili su državni mediji u petak, nakon što je južnokorejski vođa upozorio da će se Kimov režim srušiti ako pokuša upotrebiti nuklearno oružje.

Razmjena takve retorike između suparničkih Koreja nije ništa novo, ali najnoviji komentari dolaze tokom pojačanog neprijateljstva zbog nedavnog otkrivanja nuklearnog postrojenja od strane Sjevera i njegovog nastavka testiranja projektila.

Sljedeće sedmice, posmatrači kažu da se očekuje da će sjevernokorejski parlament ustavom potvrditi proglas neprijateljskog "dvodržavnog" sistema na Korejskom poluostrvu kako bi službeno odbacio pomirenje s Južnom Korejom i kodifikovao nove državne granice.

Tokom posjete jedinici snaga za specijalne operacije u srijedu, gospodin Kim je rekao da će njegova vojska "bez oklijevanja upotrebiti sve ofenzivne snage koje posjeduje, uključujući nuklearno oružje", ako Južna Koreja pokuša upotrijebiti oružane snage koje zadiru u suverenitet Sjeverne Koreje, prema službenoj sjevernokorejskoj centralnoj novinskoj agenciji.

"Ako dođe do takve situacije, trajno postojanje Seula i Republike Koreje bilo bi nemoguće", rekao je Jong Un koristeći službeni naziv Južne Koreje, prenosi "LBC".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije