Svijet

Kako je Mosad ubacio eksploziv u 5.000 pejdžera

Kako je Mosad ubacio eksploziv u 5.000 pejdžera
Foto: Tanjug/AP | Kako je Mosad ubacio ekspoziv u 5.000 pejdžera

BEJRUT – Broj poginulih u eksploziji pejdžera u Južnom Libanu porastao je na 12 dok je 4.000 ljudi ranjeno, u jednom od najsofisticiranijih napada u kojem su praktično eksplodirali uređaji za komunikaciju.

Ranije ove godine Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha, strogo je ograničio upotrebu mobilnih telefona zbog izraelskog nadzora, a nakon čega su naručeni pejdžeri. Većina pejdžera naručena je od kompanije Gold Apollo na Tajvanu i bili su model AP924. U isporuku su bili uključeni i drugi modeli. Međutim, kako prenose svjetski mediji, oni po svemu sudeći nisu eksplodirali.

Rojters navodi da je Mosad postavio eksploziv u 5.000 pejdžera koje je uvezao Hezbolah. Pozivajući se na libanske bezbjednosne službe, Rojters navodi da su uređaji uvezeni sa Tajvana, međutim kompanija Gold Apollo negirala je da se radi o njihovim proizvodima, ističući da se radi o proizvodima BAC koja ima licencu da koristi njihov brend. Oni navode da su pejdžeri proizvedeni u Evropi, tačnije u Rumuniji.

Dalje "New York Times" piše da je ekspozivni materijal bio ugrađen pored baterije u svakom pejdžeru, te da je ugrađen i prekidač koji se mogao daljinski aktivirati da detonira eksploziv.

Navodno, u 15.30 po lokalnom vremenu u Libanu korisnici pejdžera primili su poruku koja je izgledala kao da dolazi od vođa Hezbolaha. Umjesto toga, poruka je aktivirala ekspoziv.

Kako navodi "New Yort Times" uređaji su programirani da daju zvučni signal nekoliko sekundi prije nego što eksplodiraju.

Ipak, još uvijek je nejasno kada su pejdžeri naručeni, gdje su eventualno presretnuti i napunjeni eksplozivom, i kada su stigli u Liban.

Izraelske vlasti za sada nisu komentarisale eksplozije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije