Svijet

Jamajka na udaru uragana kategorije četiri, u toku evakuacija stanovništva (VIDEO)

Jamajka na udaru uragana kategorije četiri, u toku evakuacija stanovništva (VIDEO)
Foto: Tanjug/AP | Jamajka na udaru uragana kategorije četiri, aktivirana evakuacija stanovništva

Premijer Jamajke pozvao je stanovnike da se pridržavaju naredbi o evakuaciji dok se uragan Beril približava toj karipskoj zemlji.

Premijer je pozvao sve ljude na tom karipskom ostrvu da se pridržavaju naredbi o evakuaciji dok se uragan Beril približava, javlja CNN.

Očekuje se da će centar oluje proći južno od Jamajke, ali vrlo blizu ostrva, danas poslijepodne po lokalnom vremenu, te da će donijeti uraganske vjetrove i opasne olujne udare.

"Pozivamo sve Jamajčane da se pridržavaju obavještenja o evakuaciji ako i kada budu izdata", rekao je premijer Endru Holns u video poruci.

Takođe je savjetovao ljudima koji žive u niskim oblastima da se presele na viša područja ili u skloništa, čak i ako trenutno nisu pod naredbom o evakuaciji. Ovo uključuje i stanovnike područja koja su "istorijski podložna poplavama i klizištima ili ako živite na obalama rijeke ili potoka," rekao je Holns.

Vlasti isključile struju u glavnom gradu

Vlasti su isključile struju u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke. Kako javlja BBC, vlasti su se odlučile na takav potez kako bi sačuvale elektroenergetsku mrežu uoči udara uragana Beril.

Put koji vodi prema aerodromu Norman Manley International, koji se nalazi na poluostrvu, je blokiran. Džinovske stene koje se koriste za zaštitu obale od tapasa su srušene i pale su na put.

Upozorenje profesora 

Kako uragan Beril nastavlja da bjesni Karibima, preteći da izazove razorne posljedice na svom putu, jedan profesor brine o svojoj domovini Jamajci, gdje živi njegov trinaestogodišnji sin.

Kevon Rajni, vanredni profesor geografije na Univerzitetu Rudžers u Nju Džersiju, pomno prati snažan uragan kategorije 4 na Svetom Martinu u Livord ostrvima, gde sprovodi terenska istraživanja za praćenje napora obnove nakon uragana Irma.

Posljednji put kada se dogodila oluja ove magnitude bio je uragan Gilbert, koji je 1988. godine pogodio ostrvsku zemlju. Rajni je rekao da mu je deda poginuo tokom te oluje dok je pokušavao da osigura krov njihove porodične kuće.

To je jedan od samo dva uragana koja su pogodila Jamajku u posljednjih 40 godina, uključujući uragan Sandy 2012.

"Jedna od stvari koja je vrlo jedinstvena iz perspektive malih ostrva, a to se sigurno pokazuje u Karibima, jeste da jedan uragan može uticati na cijelu zemlju", rekao je Rajni, koji je istraživao kako ekstremno vrijeme utiče na društvo.

Prijatelji i članovi porodice na Jamajci mu govore da se ljudi snabdjevaju hitnim namirnicama i vodom, prazneći prodavnice i supermarkete kako bi se pripremili za najgore.

Male ostrvske nacije najmanje doprinose klimatskoj krizi, ali nesrazmjerno pate od njenih eskalirajućih posljedica. S obzirom na nedostatak resursa, Rajni je rekao da će biti potrebno mnogo godina da se obnove i oporave.

"To je pitanje života i smrti za mnoge karipske države", rekao je, naglašavajući da sezona još nije gotova.

Bračni par dočekuje godišnjicu braka u strahu od uragana

Robert Pfajfer i njegova supruga Tami, koji slave 25. godišnjicu braka u odmaralištu Sandals Oči u Očo Riosu na sjevernoj obali Jamajke, pripremaju se za dolazak uragana Beril.

Pfajfer je snimio video oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu i rekao da su vetar i kiša dramatično pojačali od tada.

On je rekao da su on i njegova supruga uživali napolju prije nego što je oluja počela, nakon čega su morali da se sklone u svoju sobu. Stigli su na Jamajku u subotu i planirano je da se vrate kući 6. jula. Rekao je da su letovi već bili otkazani kada su pokušali da se vrate ranije.

"Pa smo rekli, ok, nema svrhe pokušavati bilo šta, možemo samo da ostanemo ovde i prođemo kroz to", rekao je Pfajfer.

Par nikada ranije nije prolazio kroz uragan, ali je mislio da se osoblje odmarališta dobro priprema za ovu situaciju.

"Zatvorili su mnogo prozora daskama. Sinoć su zapravo ušli u sve sobe i dali svima kao paketiće sa grickalicama, čipsom i dodatnim pićima i svime, da ih zadrže u sobi. I, znate, pretpostavljam da je plan da jednostavno prođemo kroz to", rekao je.

Pfajfer je dodao da su otišli u grad u utorak i da je izgledalo kao da se lokalni stanovnici snabdjevaju potrepštinama jer su vidjeli puno praznih polica u prodavnicama, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije